Basescu éles támadást intézett a két legesélyesebb jelölt ellen

Basescu éles támadást intézett a két legesélyesebb jelölt ellen
A mandátuma végéhez közeledő Traian Basescu román államfő éles támadást intézett hétfőn a novemberi elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt – Victor Ponta és Klaus Johannis – ellen, és kijelentette, hogy Elena Udreának, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltjének államfővé választását támogatja.

A jobboldali elnök – aki nem indulhat újabb mandátumért – azzal indokolta nyílt beavatkozását a választási kampányba, hogy állítólag mind a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta kormányfő, mind Klaus Jonannis, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjének kampánystábja azt próbálja elhitetni a közvéleménnyel: Basescu fő riválisukat támogatja.
Basescu leszögezte: sem Pontával, sem Johannisszal nem kötött titkos megállapodást, és a jövőben sem hajlandó támogatni egyiküket sem, mert mindkét politikust hazugnak és korruptnak tartja.
Ponta három éve felívelt politikai karrierje során végig Basescu ellenfeleként határozza meg magát és a PSD stábja igyekszik mostani riválisát, Johannist a Basescu rendszer folytatójaként hitelteleníteni.
A jobboldal úgy próbált elhatárolódni a népszerűtlenné vált elnöktől, hogy az ellenzéki összefogásból kihagyták a Basescu védnökségével alakult PMP-t.
Egyes elemzők valóban azt állítják, hogy – ha nincs is titkos megállapodás közöttük, de – Ponta és Basescu most egymás kezére játszik azáltal, hogy a kettejük csatározása sajátítja ki a közfigyelmet, és így nem engedik Johannist jobboldali alternatívaként “felépíteni” a választók előtt. Basescu szerintük beletörődött abba, hogy Ponta lesz az elnök, és azt reméli, hogy – Johannis bukása után – neki sikerül majd a jobboldalt újjászerveznie és megerősítenie a következő parlamenti vagy elnökválasztásig.
A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a két legesélyesebb jelölt, Ponta és Johannis között dőlhet el az elnökválasztás második fordulójában.
Az államfői tisztségre 14 jelölt pályázik Romániában. Elena Udrea a közvélemény-kutatások szerint a harmadik-negyedik helyen áll, de támogatottsága nem éri el a tíz százalékot.