Basescu csak alkotmányt tiszteletben tartó decentralizációt fogad el

Basescu csak alkotmányt tiszteletben tartó decentralizációt fogad el
Traian Basescu csak olyan autonómiát, decentralizációt tart elképzelhetőnek, amely a román alkotmány keretein belül marad – a román államfő ezt a gondolatot vasárnap Kovásznában fejtette ki a székelyföldi közigazgatási vezetőkkel folytatott megbeszélésén.

Az államelnök szombaton a két székely megye – Kovászna és Hargita – román civil szervezeteinek képviselőivel ült közös asztalhoz, vasárnap pedig a magyar nemzetiségű polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel és prefektusokkal találkozott.
György Ervin Kovászna megyei prefektus az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen Basescu kifejtette, hogy a közigazgatási (tehát nem etnikai alapú) autonómiát ő szerencsésebbnek tartja decentralizációnak nevezni, és annak csak olyan fajtáját tartja elfogadhatónak, amely a román alkotmány keretein belül marad.
A fejlesztési régiók átrajzolásának kérdése is szerepelt a megbeszélés napirendjén. A jelenlegi régiós “térkép” ugyanis kedvezőtlen a romániai magyarság fejlődése szempontjából, ezért is szorgalmazza annak jövőbeni átrendezését. Mint a prefektus elmondta, Basescu maga is támogatja ezt az ügyet, de szerinte e kérdés rendezéséhez nem éppen ebben az évben kellene hozzáfogni, amikor helyhatósági és parlamenti választások lesznek.
Az MTI érdeklődésére Vajda Lajos, a Kovászna megyei tanács alelnöke beszámolt arról, hogy a magyar közigazgatási vezetők megerősítették az államfőnek: ragaszkodnak nemzetiségükhöz, de tiszteletben tartják a kisebbségi román lakosság igényeit is.
Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, aki a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is, azzal a dokumentummal érkezett a tanácskozásra, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az előző napon fogadott el sepsiszentgyörgyi közgyűlésén. Ebben arra kérik az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlését, hogy nevezzen ki jelentéstevőt a székelyföldi magyar önazonosságú, székely nemzeti közösség helyzetének felmérésére. Szász Jenő az MTI-nek elmondta: Basescu úgy fogalmazott, hogy külön jelentéstevők kijelölése helyett inkább a “házon belüli” párbeszéd a leghatékonyabb.
A Mediafax hírügynökség megkérdezte Basescut, miként értékeli Gémesi Ferenc államtitkár szombati nyilatkozatát, amely szerint a magyar kormány programjában támogatja az autonómia-törekvéseket.
A román államfő e forrás szerint nem hiszi, hogy a magyar kormány megengedné magának a Románia belügyeibe való beavatkozást. Ha valóban létezik székelyföldi autonómiát támogató magyarországi nyilatkozat, akkor “méltó válasz” születik majd erre – idézi Basescut a Mediafax.