Basescu az uniós kormányközi szerződés aláírásáról szóló belpolitikai megállapodást sürgeti

  Traian Basescu román államfő belpolitikai megállapodást szorgalmaz a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló európai uniós kormányközi szerződéshez való csatlakozásról, és ennek érdekében tárgyalásokat folytatott hétfőn a román pártokkal.

Basescu külön tárgyalt a kormányt alkotó pártokkal, és külön megbeszélésre hívta az ellenzéket. A hárompárti ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) azonban úgy döntött, hogy nem tesz eleget a meghívásnak. Jelenleg az ellenzéki pártok bojkottálják a parlament munkáját is, ugyanis előrehozott parlamenti választásokat akarnak, miután utcai tüntetések voltak Romániában.

Az államfő a kormányzó pártokkal folytatott egyeztetés után kijelentette, hogy az uniós kormányközi szerződést az Európai Tanács március 1-2-i ülésén írják alá, és ahhoz nem csatlakozhat Románia a parlamenti pártok támogatása nélkül. Basescu szerint ezt a döntést legalább a politikai erők többségének kellene támogatnia. Leszögezte: az idő rövidsége miatt Románia nem halaszthatja sokáig a döntés meghozatalát.

Kiderült, a román kormányzó pártok, akárcsak Basescu, támogatják, hogy Románia is csatlakozzon a költségvetési fegyelmet tovább szigorító új pénzügyi paktumhoz. Elhatározták, hogy a koalíció megállapodást ír alá arról, hogy támogatják Romániának a kormányközi szerződéshez való csatlakozását.