Basescu alkalmatlannak nevezte Biró Rozáliát a kulturális tárca vezetésére

Basescu alkalmatlannak nevezte Biró Rozáliát a kulturális tárca vezetésére
Traian Basescu román államfő alkalmatlannak nevezte pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által javasolt Biró Rozália szenátort a kulturális minisztérium vezetésére és bejelentette, hogy egyelőre nem írja alá kinevezését.

A jobboldali államfő a költségvetési miniszteri tisztségre jelölt Claudiu Manda kinevezését sem írta alá és felszólította Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy a jövő héten nevezzen meg más jelölteket.
Biró Rozália esetében az államfő arra hivatkozott, hogy nem kerülhet a kulturális tárca élére olyan ember, aki nem tud jól románul.
Hozzátette: egy pillanatig sem habozna a kinevezés aláírásával, ha a közgazdász végzettségű és – Nagyvárad korábbi alpolgármesterként – közigazgatási tapasztalatokkal is rendelkező Biró Rozáliát a közlekedési minisztérium élére jelölték volna. Mivel azonban szerinte a “román kultúra 90 százaléka román nyelvű”, az államfő úgy vélekedett: nem kerülhet olyasvalaki a tárca élére, akinek hiányos a román nyelvtudása.
Biró Rozália alkalmasságát több ellenzéki politikus és publicista megkérdőjelezte arra hivatkozva, hogy közgazdászként kevés köze van a kultúrához. Az egész román sajtót bejárta egy korábbi rádióinterjúja, amelyből kiderült, hogy nem értette a román “kétlábú” szó jelentését, a kérdésre adott válasza (a kétlábúak száma rohamosan csökkent az utóbbi időben) pedig irónia tárgyává vált.
Basescu leszögezte: nem a jelölt magyarsága ellen emelt kifogást, mert Markó Béla és Kelemen Hunor kulturális miniszteri tevékenységét nagyra becsülte.
Az államfő szerint egyelőre nincs szó hivatalos elutasításról, csak a kinevezések halasztásáról.
Victor Ponta kormányfő az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy kitart a jelöltek mellett és nem jelöl helyettük másokat.
Az RMDSZ-nek járó miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri poszt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lemondása nyomán üresedik meg.
A román alaptörvény nem szabályozza azt, hogy elutasíthatja-e az államfő, és ha igen, hányszor a miniszterelnök által jelölt tisztségviselők kinevezését: csak egy korábbi hasonló esetben hozott alkotmánybírósági jogértelmezésre lehet támaszkodni – magyarázta az MTI érdeklődésére Márton Árpád parlamenti képviselő, az RMDSZ alkotmányjogi szakértője.
A szakértő szerint hasonló a helyzet, mint a megfontolásra visszaküldött törvénytervezetek esetében: a taláros testület jogértelmezése szerint az államfőnek egyszer van joga elutasítani a miniszterelnök által javasolt tisztségviselő kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A képviselő úgy vélekedett, Basescu csak azért emelt kifogást a jelöltek ellen, hogy ismét aktív politikai játékosként léphessen fel Victor Pontával szemben az államfőválasztásra készülő román közéletben.