Határon átnyúló projekt

2020.02.10. 16:15

Elkezdődnek az orgonafelújítási munkálatok

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és más romániai, illetve magyarországi partnerekkel együttműködésben valósítja meg a “Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdú-Bihar” nevet viselő határon átnyúló projektet 2019. március 1. és 2021. augusztus 31 között. A 2.718.106 euró összfinanszírozású projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja az Interreg V Románia – Magyarország (2014-2020) programon belül.

A RO-HU398 kóddal rendelkező projekt egyik fő célja a turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó humánerőforrás hosszútávú fejlesztése Bihar és Hajdú-Bihar megyékben. Az említett cél megvalósítása érdekében a projektpartnerek olyan képzési központokat alakítanak ki, amelyek elősegíthetik a különböző turisztikai szolgáltatások mennyiségi és minőségi fejlesztését. A projekt kínálta lehetőségekkel élve, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kulturális örökségének megismertetését szolgáló humán erőforrás (orgonista, restaurátor, muzeográfus, kiállítási kurátor) kiképzését tűzte ki célul, valamint a nagyváradi székesegyházban található, a XVIII. század végén Fridolin Ferstl, bécsi orgonaépítő által készített, majd az 1890-es években jelentősen átépített orgonának felújítását szeretné megvalósítani. Az orgona felújítási munkálatait, az beszerzési eljárás lefolytatása után, a gyergyószentmiklósi székhelyű és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező Vox Humana kft fogja elvégezni. Az értékes hangszer felújításának feltételeit rögzítő, bruttó 351.492,13 euró értékű szolgáltatási szerződést 2020. február 6-án, Nagyváradon írta alá a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség részéről Böcskei László megyés püspök, illetve a Vox Humana kft. képviselője, Bartis Szabolcs, orgonaépítő. Az orgona javítására és bővítésére a szerződésben a felek 20 hónapos megvalósítási időben egyeztek meg. A székesegyház karzati részén, az orgona mellett megszervezett ünnepi momentumon, amelyet Böcskei László püspök történelmi pillanatnak nevezett, részt vettek a szerződő feleken kívül Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Dumitru Sim, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség ügyvezetője, Prof. Dr. Walter Kindl, a püspökség szakmai tanácsadója ebben a projektben, valamint Csorba Sándor projektmenedzser.

Szétszerelik az orgonát

Prof. Dr. Walter Kindl az orgona rövid történetét és technikai jellegzetességeit mutatta be. Dumitru Sim örömét fejezte ki azért, hogy egy olyan projektnek lehet a munkatársa, amelyben egyházak vesznek részt úgy, hogy vallásos, kulturális és turisztikai jellegű értékeiket a nagyközösség javára irányítják. Bartis Szabolcs nagy kihívásnak nevezte azt a munkát, amelyre a szerződés aláírása által vállalkozott. Nagy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen híres és értékes műnek a helyreállításával bízták meg. Pásztor Sándor kihangsúlyozta, hogy sok projekt esetében az előkészítő papírmunka többet tart és nagyobb mennyiségű, mint maga a kivitelezés, most is hasonló az eset. A megyetanács elnöke azt is elmondta, hogy jelen pályázattal koncepciót is váltottak, hiszen nem infrastrukturális jellegű dolgokba, hanem a kulturális örökség bemutatásába, és az ehhez szükséges humán erőforrás alakításába szeretnének befektetni.

A nagyváradi székesegyház orgonájának felújítási munkálatai legkésőbb március elején lesznek már látványosak, amikor is az orgona szétszerelésére kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában