Băsescu: A Népi Mozgalom Párt is Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítésére fog szavazni

Băsescu: A Népi Mozgalom Párt is Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítésére fog szavazni
Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvényesítése ellen fog szavazni a Népi Mozgalom Párt (PMP) – közölte vasárnap este Traian Băsescu.

A B1 TV műsorában a Népi Mozgalom Párt elnöke azt mondta: a szociáldemokraták vezetője mandátumának érvénytelenítését fogják kérni, mert ezt írja elő az alsóház szabályzata.

Băsescu hozzátette, Dragnea esetére egyértelműen ráillik a képviselőházi szabályzat azon kitétele, mely szerint a választási csalásért jogerősen elítélt személyek nem kaphatnak mandátumot, csakhogy a mandátum-érvényesítő bizottság után az alsóház plénuma elé kerül a kérdés, itt pedig a PSD és az ALDE alakította többség Dragnea mandátuma érvényesítése mellett fog szavazni. ‘És ezzel le fog zárulni az ügy, mert számukra a törvény csak akkor jó, amikor nekik kedvez, amikor nem nekik kedvez, akkor nem jó.’- fogalmazott Băsescu.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Raluca Turcan vasárnap közölte Facebook-oldalán: Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését fogják kérni a mandátum-érvényesítő bizottság ülésén. A képviselőház szabályzata ugyanis kimondja, hogy a választási csalásért jogerősen elítélt személyek mandátuma nem érvényesíthető.

‘A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének képviselői mandátuma érvénytelenítését fogjuk kérni és ennek értelmében fogunk szavazni is. A képviselőház szabályzata egyértelmű és világos: a választási csalásért jogerősen elítélt személyek mandátuma nem érvényesíthető’ – írja a PNL ideiglenes elnöke, hozzátéve, hogy ha a képviselők mandátumának érvényességét megállapító bizottságban nem sikerül érvényre juttatniuk álláspontjukat, akkor megtörténhet, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A képviselőház szabályzata kimondja, hogy a testület első ülésén 30 tagú bizottságot kell létrehozni, amelynek politikai összetétele arányos az alsóház összetételével. Négy napon belül ennek a bizottságnak jelentést kell megfogalmaznia, amelyben megindokolják a képviselők mandátumának érvényesítését, érvénytelenítését vagy az érvényesítés halasztását.

A képviselőház szabályzatának 3. bekezdése 7. cikkelye értelmében a mandátum-érvényesítő bizottság abban az esetben javasolhatja egy honatya megválasztásának érvénytelenítését, ha az illetőt jogerősen elítélték választási csalás miatt.

A szabályzat ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy a bizottság létrejöttének 5. napján összeül a képviselőház plénuma, és ez dönt az érvénytelenítésre javasolt mandátumokról.

Liviu Dragneát, a PSD elnökét április 22-én ítélte el a Legfelső Bíróság két év felfüggesztett börtönre a ‘Referendum’ nevet viselő ügyben, választási csalás miatt.

‘Nem vethetjük alá magunkat a PSD azon elképzelésének, hogy pártjuk vezetői számára a törvények fakultatív jellegűek’ – szögezte le bejegyzésében Raluca Turcan.

Vasárnap Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is közölte, hogy a mandátum-érvényesítő bizottság USR-s tagjai Liviu Dragnea képviselői mandátuma érvényesítése ellen fognak szavazni.

AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Nona JALBĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro