Basescu: a Moldovai Köztársaság jövője az Európai Unióban van

Basescu: a Moldovai Köztársaság jövője az Európai Unióban van
A Moldovai Köztársaság jövője az Európai Unióban van, nem pedig valamiféle eurázsiai szövetségben, de nem csatlakozhat az EU-hoz, amíg területén – a nemzetközileg el nem ismert, úgynevezett Dnyeszter-melléki Köztársaságban – orosz csapatok állomásoznak – mutatott rá Traian Basescu román államfő egy interjúban, amelyet szerdán közölt a jobboldali Romania Libera bukaresti mértékadó lap.

Basescu szerdán hivatalos látogatásra a Moldovai Köztársaságba utazott, ahol megbeszélést folytat Nicolae Timofti moldovai elnökkel, Iurie Leanca kormányfővel és Igor Corman házelnökkel. Chisinaui útját megelőzően, a Szabad Európa Rádiónak és a Romania Liberának adott interjújában kifejtette: hivatalosan Moszkva sem kérdőjelezi meg a Moldovai Köztársaság területi épségét, de “a szavak és tettek között ellentmondás van”.

A román államfő szerint senki sem akarja kényszeríteni Moldovát, hogy Kelet vagy Nyugat felé forduljon: Moszkva és Brüsszel is meggyőzni szeretné.

“Úgy vélem, a Moldovai Köztársaság jövője az EU-ban van. A Moldovai Köztársaság népe része a román népnek: kultúrája, történelme, minden érv az uniós integráció mellett szól” – jelentette ki a román államfő.

Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e a Moldovai Köztársaság Románia határai közé, Basescu azt mondta, Románia prioritása az, hogy a Moldovai Köztársaság az EU tagállama legyen, amire szerinte 10-12 éven belül kerülhet sor. “Aztán még meglátjuk” – tette hozzá a román elnök.

Basescu ugyanakkor kifejtette: az EU nem fogja megismételni “azt a hibát”, amelyet Ciprus esetében elkövetett, így kizártnak tartja, hogy a Moldovai Köztársaság a Dnyeszteren-túli szakadár terület kérdésének rendezése előtt, az ott állomásozó orosz csapatokkal együtt lépjen be az Európai Unióba. Rámutatott: Chisinau európai integrációja hosszú folyamat lesz, de fontos előrelépés az, hogy az Európai Unió Vilniusban novemberben megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozóján parafálják a társulási egyezményt az EU és a Moldovai Köztársaság között.

“Romániának is a társulási egyezmény után még tíz évet kellett várnia, amíg befogadták az EU-ba. Én azt remélem: az idő Moldovának dolgozik” – mondta Traian Basescu román államfő.