Bartók-év – Idén is neves fellépők a miskolci operafesztiválon

Budapest, 2016. április 7. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató beszél a Bartók Plusz Operafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, a Gerbeaud Kávéházban 2016. április 7-én. Mellette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j3) és Kiss János, Miskolc alpolgármestere (b2). Idén is neves fellépők előadásában hangversenyek, kortárs operák mellett ősbemutató is várja az érdeklődőket Miskolcon június 10. és 19. között.
Budapest, 2016. április 7. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató beszél a Bartók Plusz Operafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, a Gerbeaud Kávéházban 2016. április 7-én. Mellette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j3) és Kiss János, Miskolc alpolgármestere (b2). Idén is neves fellépők előadásában hangversenyek, kortárs operák mellett ősbemutató is várja az érdeklődőket Miskolcon június 10. és 19. között. - © MTI Fotó: Vajda János
Budapest/Miskolc – Idén is neves fellépők előadásában hangversenyek, kortárs operák mellett ősbemutató is várja az érdeklődőket a Bartók Plusz Operafesztiválon június 10. és 19. között Miskolcon.

A Bartók-évben ilyen fesztivált támogatni különös megtiszteltetés és lehetőség – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: az operafesztivált 345 millió forinttal támogatják a költségvetésből és a Nemzeti Kulturális Alap forrásaiból.

Balog Zoltán elmondta: a fesztivál költségvetése összesen 427 millió forint. A támogatáshoz a kulturális tárca 300 millió forintot, az NKA évente 20 millió forintot, a miskolci önkormányzat 80 millió forintot ad, külön miniszteri keretből 25 millió forinttal, valamint más önkormányzati forrásból további 2 millió forinttal járulnak hozzá a fesztivál megvalósulásához.

Kiemelte: idén először fordul elő, hogy a kulturális költségvetésben külön sorban szerepelnek a nagy hagyománnyal rendelkező vidéki és határon túli fesztiválok, ezek támogatására 250 millió forint áll rendelkezésére.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a 2001-ben indult miskolci Bartók Plusz Operafesztivál kulturális sikertörténete nemcsak azt mutatja, hogy a vidéki Magyarországon is nagy az igény a minőségi kultúrára, hanem hogy a budapesti közönség is szívesen megy ezekre a helyszínekre.

Az államtitkár szerint nagy tisztesség a magyar kultúrának Bartókhoz igazodni, és minden kornak meg kell találnia a maga eszközeit és formáit ahhoz, hogy Bartók géniuszának üzenetét minél szélesebb köröknek eljuttassa. Mint mondta, a kulturális alapellátás üzenete és célja is az, hogy kulturális értékeinket, kincseinket, mint amilyen a Bartók-év is, minél több emberhez továbbítsa.

A nyitógálán Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) ad koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Június 11-től kezdve hat napon át előadássorozat mutatja be Bartók életművét, június 11-én és 12-én Bartók és a színpad címmel rendeznek művészeti, bölcseleti és tudományos konferenciát – ismertette a részleteket Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.

A június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra. Miskolc közterein egész nap Bartók muzsikáját hallhatják a járókelők és a Nyíregyházi Cantemus Kórus hangversenyén is felcsendülnek Bartók művek.

A Kelet-Közép-Európai Operamustrára, a térség operaéletét bemutató sorozatra a fővárosok elsőrangú operaházaiból érkeznek a művészek: fellép a Moszkvai Helikon Színház (Leos Janácek A Makropulosz-ügy), a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház (Szergej Prokofjev Rómeo és Júlia), a Bukaresti Nemzeti Opera (George Enescu Oidipusz) és a Krakkói Operaház (Richard Strauss Ariadné Naxoszban).

Idén is lesz ősbemutató: ezúttal Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája várja a közönséget a Budapesti Operettszínház vendégjátékában. A “Legyen az opera mindenkié!” elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják az érdeklődők június 17-én. A záróhangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható Kocsis Zoltán vezényletével.

– MTI –