Bartók Béla emléke előtt tisztelegnek Váradon

Bartók Béla emléke előtt tisztelegnek Váradon
A szervezők hozzá szeretnének járulni Bartók Béla művészetének szélesebb körű megismertetéséhez. Az események két helyszínen: a Művészeti Líceumban és az állami filharmóniában zajlanak majd március 25-én, hétfőn – tudatták a szervezők.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete partnerségben a Partium Alapítvánnyal és a Nagyváradi Művészeti Líceummal egész napos Bartók-ünnepséget szervez a magyar és egyetemes zenetörténet kiemelkedő alakja születésének 138. évfordulója alkalmából március 25-én, hétfőn.

A csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón Meleg Vilmos, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezérigazgatója arról beszélt: az általa vezetett intézménynek – lévén hogy különben méltó módon Bartókról és Enescuról van elnevezve a koncertterme – szinte kötelessége, hogy a megérdemelt Bartók-kultuszt ápolja és támogassa. Ezért is megtisztelő számukra, hogy a nemrég készült Bartók-filmet Nagyváradon is bemutassák náluk. Bartók a partiumi gyűjtésével, nagyváradi koncertezésével kötődik a városhoz, arról nem is szólva, hogy élt is itt. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy ezzel a rendezvénnyel is hozzá tudnak járulni a zeneszerző jobb megismeréséhez, értékeléséhez, illetve a hallgatóságnak egy csokrot tudnak átnyújtani a zongoraműveiből Thurzó Zoltán zongoraművész előadásában.

Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet: 12 órától az iskolájukban (Menumorut utca 33. szám, a Decebal piac mellett) koncertet szerveznek, melynek keretében tehetséges diákjaik lépnek fel, külsősök és belsősök egyaránt, minden korosztály, vagyis V–VIII. osztályosok, zongoristák, fuvolisták, csellósok, olyanok, akiknek főhangszer a zongora és olyanok is, akiknek mellékhangszer. Amikor felvetődött annak lehetősége, hogy ünnepélyes keretek közt emlékezzenek meg Bartókról, örömmel tapasztalta azt, hogy a munkatársai rögtön rábólintottak, s szívesen fogadták ezt a kezdeményezést. „Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, kötelességünk az emlékét ápolni, és úgy gondoljuk, hogy iskolánk a legméltóbb intézmény abból a szempontból, hogy ezt megtegye. Fontos küldetésének tartjuk életművének a népszerűsítését, hogy ezzel is hozzájáruljanak a művészete szélesebb körű megismeréséhez” – fogalmazott. Hozzátette: örömmel tapasztalta azt, hogy minden kollégájának vannak olyan diákjai, akiknek a repertoárjában szerepel legalább egy Bartók-, vagy más darab, emiatt arra gondoltak, hogy kibővítik ezt a nevelési projektet Bartókra és társaira. Ezért elhangzanak majd részükről Kodály-művek is a koncerten. A zeneszakos tanárok vezénylik le az ünnepséget, bemutatják a tanítványaikat, és prózai részek is lesznek a fellépések közt.

Bartók-dokumentumfilm

Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének kommunikációért felelős ügyvezető alelnöke azt mondta: idén először szervezik meg az ünnepséget, de a céljuk, hogy hagyományt teremtsenek ebből, mert pozitív visszhangokra leltek. Délután a filharmóniában lesznek rendezvények, a következők szerint (a program némileg módosult az előzőleg meghirdetetthez képest, szerk. megj.): 17.45 óra – tárlatnyitó Bartók és növendéke Nagyváradon címmel, a Thurzó-család gyűjteményéből egy szeletnyi, három tárlóban; 18 óra – a Bartók című dokumentumfilm vetítése. Rendező: Sipos József; 19 óra – a Bartók arcai című fénytechnikás koncert. Fellép: Thurzó Zoltán zongoraművész, közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes két táncművésze, Joó Renáta és Szabó Mercédesz. Valamennyi eseményre díjtalan a belépés, szeretettel várnak minden emlékezni vágyót.

Ciucur Losonczi Antonius