Barna Gergő: ha folytatódik a jelenlegi trend, a magyarok részvétele nagyobb lehet a románokénál

Barna Gergő: ha folytatódik a jelenlegi trend, a magyarok részvétele nagyobb lehet a románokénál
A 18 órás részvételi adatok szerint úgy tűnik, hogy folytatódik a korábbi tendencia: bár volt egy kis lassulás, de továbbra is úgy tűnik, hogy a 2008-as, illetve 2012-es parlamenti választásokon regisztrált 34 százalék eredményen van a mostani, csak egy kicsivel marad el a 2012-es részvételtől.

Továbbra is fennállnak a regionális különbségek, tehát Erdélyben alacsonyabb a részvétel, mint a Dél-Romániai megyékben, illetve Bukarestben – mondta el Barna Gergő szociológus.

Elemzésében úgy értékeli, hogy az erdélyi magyarok szempontjából jelentős változás figyelhető meg: folytatódott az a trend, hogy folyamatosan javult napközben a részvétel. „Úgy tűnik, hogy nagyon kicsi már a különbség a magyar és a román részvétel között. Akár azt is mondhatjuk, hogy lesz egy átbillenés, olyan értelemben, hogy a magyarok kicsit nagyobb arányban fognak részt venni ezen a választáson, mint 2012-ben és 2008-ban” – tette hozzá. Szerinte ez olyan szempontból is fontos, hogy megfordul az a tendencia, ami eddig tapasztalható volt, miszerint a magyarok részvétele mindig elmarad az országos arányoktól. „Ez csak azon múlik, hogy addig, amíg nyitva vannak az urnák, az elkövetkező két órában, folytatódik-e a magyaroknak ez a pozitív hozzáállása” – összegzett Barna Gergő.

RMDSZ Tájékoztató

Címkék: ,