Barna Gergő: a 14.00 órai adatok szerint az erdélyi magyarok részvétele jó irányba mozdul el

Barna Gergő szociológus
Barna Gergő szociológus
A két órás adatok összegzéseként Barna Gergő szociológus elmondta: az látszik a korábbi parlamenti választásokhoz képest, hogy nagyjából ugyanazon a szinten mozog a részvétel, annak ellenére, hogy reggel úgy tűnt, hogy az magasabb lesz.

„Most azt látjuk, hogy a 2008-as, illetve 2012-es parlamenti választásokhoz nagyon hasonló, egészen pontosan 20,2 százalékos volt a két órai részvétel. A reggeli trendek továbbra is érvényesek: Erdélyben továbbra is alacsony a részvétel” – elemezte a szociológus.

Úgy véli, hogy az erdélyi magyarok részvétele jó irányba mozdul el, úgy tűnik, hogy egyre inkább felzárkóznak az erdélyi megyék az országos átlaghoz. „Most már nagyon kicsi a lemaradás a román és magyar szavazatok között, ennek nyilván fontos szerepe lesz abban, hogy milyen lesz az esti végeredmény. Nagyon jól teljesít Hargita megye, relatív jó Kovászna megyének az eredménye is a korábbi választásokhoz képest, illetve Biharban van nagyon jó eredmény. Ahol a talán a legnagyobb a lemaradás a korábbi parlamenti választásokhoz képest, az Szatmár megye, valamilyen mértékbe Maros megyében is kisebb a mozgósítottság a négy vagy nyolc évvel ezelőttihez képest” – összegzett Barna Gergő.

RMDSZ Tájékoztató