Barlangokat zárnak be a denevérek védelme érdekében

Barlangokat zárnak le a denevérek védelme érdekében
Barlangokat zárnak le a denevérek védelme érdekében
 Tizenöt barlangot zárnak le a Bihar, Kolozs és Fehér megye területére is kiterjedő Denevérfajok védelme a Királyerdőben, a Bihari- és a Torockói-hegységben című európai uniós projekt keretében. A barlanglezárásokra azért van szükség, mert az ellenőrizetlen vagy a nem megfelelően irányított barlangturizmus fokozottan zavarja a telelőhelyükre visszahúzódott, hibernáló denevérpopulációkat.

 

A projektet az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával indította el 2010-ben a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közösen a Romániai Denevérvédelmi Egyesülettel és a Kolozsvári Emil Racoviță Barlangkutató Intézettel. A projekt adminisztrációs csapata 2011 júniusa és decembere között elkezdte és be is fejezte a nyílt versenytárgyalás megszervezését, amit a balranglezárásokhoz szükséges műszaki dokumentáció összeállítására írtak ki. Ugyanebben az időszakban begyűjtötte a tevékenységhez szükséges valamennyi engedélyt. A tevékenység következő részében a lezárási munkálatok elvégzésére írnak ki versenytárgyalást.

 

 

Konkrét lépések

 

 

A denevérpopulációk hosszú távú védelme érdekében új, speciális kerítéseket építenek a Jád-völgyi Tutajos-barlangnál (Peșterea cu Apă din Valea Leșului), a révi Zichy-barlangnál, a Pokol-barlangnál (Peștera Bătrânului), az Esküllői Barlangnál, a Csigla-barlangnál (Peștera Țiclului), a Tasádi barlangnál, a betfiai kráternél, a Szénaverősi Cseppkőbarlangnál (Peștera Fânețe), a Semsey-barlangnál (Peștera Coliboaia), a József főherceg-barlangnál (Peștera Măgura), az Oncsászai Barlangnál (Peștera Onceasa), a Kisompoly-völgyi Denevérbarlangnál, a Csűr-balrangnál (Ciur-Izbuc), a Szolcsvai Vizesbarlangnál (Huda lui Papara), valamint a Humpleu-barlangnál (a Firei-völgy Nagy Barlangja). A projekt célja hosszú távon biztosítani a denevérfajok védelmét konkrét lépések által, mint barlangok lezárása, belső világítási rendszerek átalakítása vagy a belső a turistaútvonalak megváltoztatása. A föld alatti szálláshelyeknek fontos szerepük van a denevérek életében. Egyes fajok egész évben a barlangokat használják szálláshelyül, míg más fajok csak hibernálás vagy a szaporodás idejére húzódnak be. Figyelembe véve, hogy a föld alatti szálláshelyek a legbiztosabbak, és több száz vagy akár ezres példányszámú kolóniáknak biztosítanak menedéket, kiemelt figyelemmel kell védeni ezeket. Az ellenőrizetlen barlangturizmus, a nem megfelelő lezárások és belső átalakítások jelentős populációs veszteségekhez vezethetnek.

 

 

Káros hatások

 

 

A denevérek folytonos háborgatása (kontrollálatlan turizmus, az illegális szemétlerakás, a vandalizmus, a tűzgyújtás stb.) jelentős egyedpusztuláshoz, a szálláshely elhagyásához vezethetnek. A barlanghasználat feltételeinek megváltoztatása a kolóniák közvetlen zavarását jelenti. Például egy barlang bejáratának szakszerűtlen lezárása vagy a világítási rendszer nem megfelelően történő kiépítése káros hatással van a denevérekre. Egyes jó szándékú kezdeményezésnek is lehetnek negatív hatásai, például amikor lezárnak egy barlangot, hogy illetéktelenek ne juthassanak be, de nem veszik figyelembe, hogy a denevéreknek helyet kellene hagyniuk, ahol közlekedhetnek. Hasonlóképpen a nem megfelelően kiépített világítási rendszer is zavarja denevérpopulációkat.