Statisztika

2021.04.06. 11:32

2020 negyedik negyedévében 5384 lej volt egy romániai háztartás havi átlagjövedelme

A tavalyi év negyedik negyedében 5384 lej volt egy romániai háztartás havi átlagjövedelme, a kiadások pedig 4627 lejre emelkedtek, azaz a bevételek 86%-át tették ki – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból.

Fotó: Illusztráció

A romániai háztartásokban az egy főre eső havi átlagbevétel 2099 lej, a költségek átlagos összege fejenként 1804 lej volt.

Az INS adatai szerint a pénzjövedelem háztartásonként átlagban havi 4997 lejt tett ki (személyenként 1949 lejt), a természetbeni jövedelem pedig havi 387 lejt (151 lejt személyenként).

A bérek és az ezekhez kapcsolható juttatások tették ki a háztartások havi bevételének 68,3%-át. Emellett 19,1%-ot tettek ki a különböző szolgáltatásokért kapott jövedelmek, 7,2%-ot a természetbeni jövedelmek, elsősorban az agrár-élelmiszeripari termékek saját forrásból történő fogyasztásának értéke (6,2%), 1,7% az önálló, nem mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem és 1,6% a mezőgazdaságból származó jövedelem.

A háztartási kiadások főbb tételei a következők: élelmiszerek, nem élelmiszeripari termékek, szolgáltatások, társadalombiztosítások, adók és illetékek, a mezőgazdasági termeléshez szükséges eszközök és anyagok megvásárlása.

Az INS rámutat: a lakosság a kiadások 33,7%-át fordítja élelemre és nem alkoholtartalmú italokra, viszont elhanyagolható összeget (átlagosan a kiadások mindössze 0,4%-át) költi ingatlan- vagy területvásárlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában