ERDON Helyi hírek

2008.05.17. 14:57

Kiállítás a párbeszéd jegyében

<p>Szatmár megye - A <I>Szatmári Kulturális Napok</I> keretén belül került sor szombaton a <I>Szatmár Megyei Képzőművészek Egyesületének</I><B>Vizuális Párbeszéd</B> című kiállításának megnyitójára. <DIA alt="Kiállítás 2008.05.17" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ki_ll_t_s_2008_05_17/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Kiállítás 2008.05.17" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

2008 a párbeszéd éve egész Európában, és ezen gondolat mentén a kiállítás is egy több síkú párbeszéddé sikeredett. Itt nem csak a látogató és a művészi alkotáson keresztül a művész beszélgettek egymással, hanem egyfajta interkulturalitás, régiókat és generációkat átfedő találkozás jött létre. A művészi alkotások elhelyezésében is tudatosság rejlik, hiszen a múltból a jelenen keresztül a jövőig vezeti el a látogatót, de rövidke bepillantást is enged a szomszédos ország és megyék néhány alkotójának munkásságába.

Eugen Muntean, az egyesület elnöke nyitotta meg a kiállítást. Kihangsúlyozta, hogy ugyan a kiállított tárgyakban a művészek önmagukkal is beszélgetnek, monologizálnak, ám amikor a látogató megáll a festmények vagy a szobrok előtt, akkor már dialógussá alakul a helyzet, és valahol ez lenne a cél, hiszen a párbeszédnek van csak konstruktív és felemelő jellege, amely tovább vezetheti mind a művészt, mint azt, aki csak gyönyörködik a művekben. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere és Viorel Solschi, alpolgármester, valamint Szatmárnémeti Holland testvérvárosának, Zutphen, küldöttei is részt vettek a megnyitón. A polgármester kifejezte abbéli örömét, hogy nem csak régiók, de művészetek közötti párbeszéd is kialakult ezekben a napokban Szatmárnémetiben, azáltal hogy koncerteknek, művészek találkozóinak, és színházi fesztiválnak is helyet ad a város.

Muhi Sándor, a kiállítás szervezője a vizualitás ujjászületését és felerősödését hangsúlyozta, kiemelve azt, hogy szükségünk van képi kommunikációra a huszonegyedik században is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!