Barátok konyhája könyvbemutató

Akt.:
Barátok konyhája könyvbemutató
Stoffán György Barátok konyhája című könyvét két alkalommal is bemutatják. Az első alkalomra augusztus 28-án, pénteken 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban kerül sor, míg a másodikra augusztus 30-án, vasárnap a csíksomlyói ferences Kegytemplomban a fél 11-es szentmise után. Kézdivásárhelyen a kötetet Erőss Pál, míg Csíksomlyón fr. Urbán Erik ofm mutatja be.


Stoffán György író, egyháztörténet-kutató, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Könyvtárában meglelte az eredeti, 1693-ban írt somlyói receptes könyv kéziratát, amelynek másolatát rendelkezésére bocsájtották, s erre a receptes könyvre épül legújabb kötete, a Barátok konyhája.

A könyv nem csupán egyszerű szakácskönyv, hiszen az író élete szorosan kapcsolódik Szent Ferenc rendjéhez. Ebbéli emlékeivel fűszerezve teszi egyház- és gasztronómiatörténeti kuriózummá a kötetet. Olyan – időben közeli történelmi – érdekességeket tudunk meg a konyhaművészet mellett a ferences barátok belső kolostori életéről, amelyek a kívülálló számára e könyv nélkül ismeretlenek maradnának. A receptek sokasága igazi élményt nyújt a gyakorló és a kezdő háziasszonyoknak, de a kolostorok konyháin is újra kipróbálhatják a mai szakácsok a régi refektóriumi ízeket. Az író nem feledkezett meg az étkezés előtti és utáni hálaadásokról, köztük a székely asztali áldásról sem.

A kötetet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő ajánlja a könyv előszavában, méltatva a ferencesek magyar történelemben betöltött szerepét, s az író munkásságát. A ferences atyák közül Márk József ofm, Böjte Mihály ofm somlyói gvárdián és Urbán Erik, a Kegytemplom igazgatója sorait is olvashatjuk a régi kolostorkonyhák receptjeit bemutató szakácskönyvben.

Kerekes Izabella