Bárányvásár, bárányok nélkül

Bárányvásár, bárányok nélkül
Nagyvárad- Elméletileg április 4-én elkezdődött az április 14-ig tartó bárányvásár a nagyvárad-őssi piacon az erre a célra elkülönített részen, de a helyszínen csak az üres csarnokot találtuk déli terepszemlénk során.

Információink szerint 2-3 eladó és 11-13 mészáros csütörtökre bejelentkezett, így e napon tényleg beindulhat az üzlet. Egyébként a vágásra kijelölt csarnokot újrafestették, és ellátták a megfelelő felszerelésekkel. A csarnok melletti mosdót hentesek számára szerelték fel pedállal működő inox kézmosókkal, van külön öltöző, valamint egy iroda az állat-egészségügyi igazgatóság képviselői számára. A hentesek szerdától iratkozhatnak fel. Engedéllyel kell rendelkezniük és meg kell legyenek a kötelező orvosi vizsgálataik, ezenkívül két rend teljes munkaöltözékük kell legyen, két rend munkaeszközük, három különféleképpen megjelölt késsel kell rendelkezniük (külön színekben), valamint egy kisfejszével (bárddal). A Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) által felszámolt díjak a következők: 10 lej/nap/bárányfő; 63 lej/nap/hentes.

A báránypiac programja a következő: szerdától péntekig 7-19 óra között; szombaton 7-14 óra között; vasárnap pedig nincs. Mint ismert, tavaly egybeesett a magyar és a román húsvét, akkor összesen 1853 bárányt adtak el, és az utolsó napokban 30-40 hentes, illetve ugyanennyi számú eladó működött a helyszínen.

Ciucur Losonczi Antonius