Barangolás a Néra völgyében

Barangolás a Néra völgyében
A Bihar megyei túrázók számára kevésbé ismert, a nagyváradiak által nemrég felfedezett túra útvonalat mutatta be Torma József az EKE’91 alelnöke, a január 13-i előadásán, az Ady Endre Líceumban.

 

 

Az EKE’91 Nagyvárad-Bihar soron következő előadásán a Krassó-Szörény megyében található Néra völgyéről, és az itt található kalandos túraútvonalról tudhattak meg többet az érdeklődők. A vetítéssel egybekötött előadást Torma József alelnök tartotta, aki először 2010-ben, majd 2011 májusában járt a Néra szurdok-Beusnica Nemzeti Parkban, ahol viszonylag rövid útvonalon rengeteg látnivalót lehet megnézni, úgy mint: a Beusnica-vízesések, meredek sziklafalak, mészkőszirtek, barlangok. Az 1943-tól nemzeti parkként jegyzett terület három jól elkülöníthető, napra beosztható tájegységre osztható, amelyeket a Néra folyó völgyét követő útvonal köt össze. Ezt az útvonalat követte Torma József és csapata, akik háromnapos útjuk során bejárták az egész völgyet. A távot akár egy nap alatt is meg lehet tenni, de mint az előadásból kiderült, érdemes időt szakítani és megtekinteni az itt található tavakat, például az Ördög tavat, barlangokat, a Bég Hídját, ahol a Bég vize a Nérába torkollik, majd a szoroson beljebb haladva a pataknak életet adó Bég Szeme nevet viselő karsztforrást, a Beusnica patak vízeséseit, vagy az emberi kezek által sziklába vájt alagutakat és útpárkányokat.

 

Érdekességek

 

A Néra mentén haladva a társaság Újsopotra érkezett, ahol a sátorozás miatt merültek fel problémák, mivel a területek legnagyobb része magánkézben van. A csapat ezután a Krassó-szurdok felé vette az irányt, ahonnan már a következő megálló Várad volt. A Néra völgyében az ideális túrázási időszak április és szeptember között van, mivel a vízállás ekkor kedvező. Mint Torma József elmondta, a jelzett főútvonal a La Cârlige gázlón vezet át, ezért kiadós esőzések után, a folyó magas vízállása és nagy sodrása miatt a szoros csupán egyik fele járható be. A nemzeti park a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és a szállók hiánya miatt nagy része védett a tömegturizmustól, viszont a csapat ennek ellenére is a vandalizmus rengeteg jelét látta.

 

Nagy Noémi