Bányavíz jutott Nagybánya közelében a Lápos folyóba

Bányavíz jutott Nagybánya közelében a Lápos folyóba
Jelentős mennyiségű bányavíz ömlött Romániában a Nagybánya melletti Lápos folyóba az elmúlt napok esőzései és a hóolvadás nyomán egy elhagyott bányából.

 

Az Agerpres hírügynökség keddi jelentése szerint a Campurele bánya bezárt tárnáiból jutott jelentős mennyiségű bányavíz a folyóba a Láposbánya patakán keresztül. A híradás szerint haltetemeket nem észleltek a vizekben. A hatóságok mintát vettek a Láposból és a Szamosból, hogy ellenőrizzék, történt-e környezetkárosodás, a bányavíz összetétele egyelőre nem ismert.

Dan Buca, a megyei katasztrófavédelmi bizottság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a bányavíz kiáramlását hétfőn este jelentették a sürgősségi hívószámon. Az elhagyott színesfémbánya elárasztott és beomlott tárnáiból másodpercenként 1,5 köbméteres hozammal ömlött a víz az éjszaka folyamán. A vízömlés azonban kedden reggelre megszűnt.

A szóvivő szerint a helyszínre vonult hatóságoknak kotrógéppel kellett védőgátat vonniuk a Campurele víztisztító-állomás köré. Ennek az állomásnak normális körülmények között az lenne a feladata, hogy ne engedje a bányavizet közvetlenül bejutni a patakokba, folyókba, de az éjszaka folyamán kiáramlott nagy mennyiségű vizet az állomás nem tudta szűrni. A víz az állomást is veszélyeztette.

Dan Buca azt is elmondta, a katasztrófavédelem szakemberei bejárták a környéket, de sem a Láposbánya patakán, sem a Lápos folyóban nem láttak haltetemeket. Hozzátette, jelenleg is megfigyelés alatt tartják a vizeket, a vízminták laboratóriumi eredményeit pedig a kora délutáni órákra várják.

A vízkiömlés a Nagybánya melletti Láposbánya (Baita) térségében történt. A településen átfolyó patak mintegy tíz kilométerrel alább a Lápos folyóba, a Lápos pedig mintegy három kilométerrel lejjebb a Szamosba ömlik.