ERDON Helyi hírek

2016.07.18. 14:51

Merész ötletek a design-szakon

Szűk körben nyitották meg a Nagyváradi Állami Egyetem művészeti karának design-szakát elvégzők diplomamunkáiból álló kiállítást. Érdekes munkák tekinthetők meg három héten át.

Szűk körben nyitották meg a Nagyváradi Állami Egyetem művészeti karának design-szakát elvégzők diplomamunkáiból álló kiállítást. Érdekes munkák tekinthetők meg három héten át.Brad Sorin Ovidiu egyetemi tanár köszöntötte az egybegyűlteket az egyetem könyvtárának előcsarnokában szervezett kiállításon, melyen a design szak hét elvégzőjének diplomamunkája tekinthető meg. Ez a tizenötödik arculattervező-generáció, mely itt végzett, a munkák önmagukért beszélnek – a legkülönfélébb területet ölelik át, s folyamatos átalakuláson mentek keresztül, míg elnyerték jelenlegi formájukat, hangzott el. Mint megtudtuk, a szak 2014-ben elnyerte az öt évre vonatkozó akkreditációt, s harmadik éve szerveznek ilyen jellegű kiállítást az egyetem könyvtárában – korábban a várban állították ki a végzősök diplomamunkáját.

Kiküszöbölte

Dr. Mărieş Gheorghe Radu Emil előadótanár elmondta: az egyik végzős, Bala Claudiu Bogdan egy olyan lábprotézist tervezett mely használója számára lehetővé teszi a hegymászást. A terv megalkotása előtt több hazai és külföldi felhasználóval beszéltek, többek között egy ismert skót alpinistával is, aki elmondta, mik a hátrányai az általa használt protézisnek – például alacsony hőmérsékleten elveszíti a rugalmasságát. Az új protézis megtervezője igyekezett kiküszöbölni az összes hátrányt. Popa Bogdan Fabian pedig egy hármas tervet készített: egy olyan alpinista-bakancsot tervezett, mely egyebek mellett jobb jobb hó ellenes védelmet nyújt a korábbi modelleknél, egy hátizsákot, mely ugyancsak több szempontból is praktikusabb a megszokottaknál és egy menedékházat, melyhez hasonló nincs még Romániában. A fiatalembert több cég is alkalmazná, de úgy tűnik, ő inkább folytatni szeretné tanulmányait.

Átalakítás

Egyéb érdekes alkotások is láthatóak voltak: Degău Daniela-Maria terve például azt mutatja be, hogyan lehet egy régi mikrobuszt korszerű és praktikus, lakókocsiként is működő járművé alakítani. A tervet gyakorlatba is ültette, s a tárlaton képek tekinthetők meg az átalalkulásról. Mint megtudtuk, szülei segítségével egy jármű felújításra vonatkozó vállalkozást is indít hamarosan. Lakberendezési munkákat is láttunk – egy lakás belső tervét, melyre készítője megrendelést is kapott és hamarosan gyakorlatba is ülteti, továbbá egy kávézó tervét. Egy másik munka egy új városi biciklimodell volt, s egyebek mellett egy pincészet arculatát is megtervezte az egyik végzős.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!