Magyarország

2007.09.09. 18:38

Milliónyi fecske pusztult el a hét elején

<p>A hét eleji hirtelen lehűlés becslések szerint akár másfél-kétmillió fecske pusztulását is okozhatta.</p>

A szakértők elmondták, hogy a madarak tulajdonképpen éhen haltak, mert a szeles, hideg időben eltűntek a rovarok, így nem jutottak táplálékhoz. Egy fecske eszmei értéke körülbelül 10 ezer forint - ezzel számolva milliárdos nagyságrendű természeti kárt okozott a hét eleji hirtelen jövő lehűlés.

A Zala megyei Fenékpusztán működő madárgyűrűző állomáson több száz fecskét gyűjtöttek össze, és mentettek meg. A madaraknak nagyon gyors az emésztésük, így akár fél óra alatt is több grammot változat a testsúlyuk. Egy kifejlett fecske 20-23 grammot nyom.

A fenékpusztai madárgyűrűző állomásra több olyan egyed került, amelyek súlya alig volt több mint 10 gramm. Az állomás munkatársa, Paprika Anikó a Független Hírügynökségnek elmondta: öt napja folyamatosan etetik a madarakat. Speciális tápot csináltak nekik, amibe keménytojást, túrót és tejfölt tettek. Ehhez vitaminkészítményeket és ásványi anyagokat kevertek bele, és vízzel hígították. A kismadarak pár nap alatt felerősödtek, így az ide behozott 800 fecskéből végül 300-at sikerült megmenteni.

Rengeteg fecsketetemet találtak egyébként a nagy forgalmú utak mellett is. Ez arra utal, hogy a legyengült madarak egy részét az autók gázolták halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!