Bankrablási kísérlet Marosvásárhelyen

Bankrablási kísérlet Marosvásárhelyen
Marosvásárhely – Szerdán este sikertelen bankrablási kísérlet történt Marosvásárhelyen. Egy kövesdombi bank fiókegységét három csuklyás személy támadta meg, lövöldözésre is sor került, végül a bankrablók elmenekültek.

Szerdán késő délután, hat óra előtt húsz perccel a marosvásárhelyi Kövesdombon levő fejlesztési bank (BRD) fiókegységébe két személy ment be rablási szándékkal. A helyiségben három banki alkalmazott és a biztonsági őr tartózkodott, ügyfelek akkor nem voltak a kirendeltségnél. A két fiatalnak – szemtanúk 25–30 év közöttieknek írták le őket – csuklya fedte az arcát. Egyikük már érkezésükkor a levegőbe lőtt, majd megtámadta a biztonsági őrt. Lelökte a földre, ütlegelte, közben még megfélemlítésül kétszer a levegőbe lőtt ugyanazzal a fegyverrel, amely gumilövedékekkel üzemelt. Eközben társa bement a pult mögé és az alkalmazottakat felszólította, mutassák meg, hol tartják a pénzt. Rögtön ezután egy harmadik személy – feltételezhetően az előző kettő társa –, aki a bejáratnál tartózkodott figyelmeztette a másik kettőt, mire azok menekülésbe kezdtek. Úgy hagyták el a kirendeltséget, hogy onnan sem pénzt, sem más anyagi javakat nem vittek el. Amikor a rablók menekülésre fogták a dolgot, a biztonsági őr – aki időközben visszanyerte lélekjelenlétét – kiment a kirendeltség elé, és a menekülők után lőtt, azonban nem sikerült megsebesítenie a rablókat.

Riasztásra érkeztek

A Maros megyei rendőr-felügyelőség sajtószóvivője, Livia Popa rendőrbiztos tájékoztatott, hogy a rendőrséget 17 óra 42 perckor riasztották azzal, hogy bankrablás van folyamatban a kövesdombi kirendeltségnél. A riasztóberendezés pánikgombját a biztonsági őr helyezte működésbe – értesültünk más forrásokból. A rendőrség Valentin Pescari megyei rendőrkapitánnyal és egy különleges egységgel sietett a helyszínre, érkezésükig a rablók már elmenekültek. A helyszínt különleges rendőri és csendőri erőkkel biztosították, és megkezdték a vizsgálatot.

A sérült biztonsági őrt a sürgősségi rohammentő-szolgálat kórházba szállította, sérülése nem súlyos, így a rendőrség ki tudja hallgatni, hogy részleteket tudjanak meg az egész rablási akcióról.

A BRD Groupe Societe Generale marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője, Bartha Kálmán úgy nyilatkozott, hogy a támadás pillanatában ügyfelek nem tartózkodtak a bankfiókban, a biztonsági őr – akik könnyebben megsérült – munkaköri feladatainak megfelelően járt el, amikor a pánikgombot működésbe hozta és akkor is, amikor a támadók után lőtt. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a bankot semmilyen anyagi kár nem érte.

A titokzatos kisgyerekek

A rablási kísérlet alatt a közelben tartózkodóktól úgy értesültünk, hogy a támadást megelőzően fél órával két kiskorút is kiraboltak – vélekedések szerint ugyanazok az elkövetők – a közelben levő postafiók mellett. A gyerekeket a nagyszülők küldték számlákat fizetni, amikor – elmondásaik szerint – két ismeretlen megtámadta, megfenyegette őket, és elvette tőlük a számlafizetésre a nagyszülők által adott 400 lejt, valamint egyikük maroktelefonját. A későbbi eseményekről nincs tudomásuk, ugyanis a történtek után hazaszaladtak, hogy elpanaszolják a kirablásukat. Korábban még elmondták, hogy támadóik maszkot viseltek. A két gyerek kirablásával kapcsolatos értesüléseket a rendőrség nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, a szóvivő szerint már kialakítottak egy gyanúsítotti kört, s remélik, hamarosan a bankot megtámadó személyek kilétére is fény derül.

(www.szekelyhon.ro)