Bankokat is büntetnek

Szatmár megye – A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai az elmúlt két hétben 200 000 lejre büntettek Szatmár megyei pénzintézeteket.

Az elmúlt két hétben a megyeközpont területén működő bankok egy részét összesen 200 000 lejre büntették, mivel a pénzintézetek nem értesítették ügyfeleiket arról, hogy a kockázati illetéket kezelési illetékre változtatták — mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján ValentiBreban, a SzatmárMegyeiFogyasztóvédelmiFelügyelőség vezetője. Az elmúlt két hétben a felügyelőséghez 9 panasz érkezett különböző pénzintézetekkel kapcsolatban. Breban hozzátette, a bankok nem tartották be az 50–es számú rendeletet, más intézetnél pedig a szerződés volt hiányos — nem tüntettek fel minden adatot. A fogyasztóvédelmi felügyelőség továbbra is odafigyel a bankokkal kapcsolatos panaszokra, ugyanakkor abban reménykednek, hogy mihamarabb kidolgozzák és alkalmazzák a pénzintézetek tevékenységeit szigorító rendeletet.
A SzatmárMegyeiFogyasztóvédelmiFelügyelőséghez az elmúlt két hétben összesen 28 bejelentés érkezett.
ValentinBreban tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, szeptember 15. és 30. között a felügyelőség munkatársai az árleszállításokkal kapcsolatban tartottak ellenőrzéseket. A fogyasztóvédők többek között górcső alá vették, hogy az üzletek betartják–e az árleszállítások lebonyolításával kapcsolatos előírásokat, jól látható helyen feltüntetik–e a régi, valamint az új árakat. Kilenc kereskedelmi egységet büntettek meg, mert hiányosan volt megadva az az időszak, amíg a kedvezmény tart. Egy évben két árleszállítási időszak van: január 15. és április 15., valamint augusztus 1. és október 31. között — folytatta Breban, aki a fogyasztókat arra figyelmezteti, hogy az árleszállítások alkalmával figyeljenek oda az árucikkeken  feltüntetett árakra. Az ellenőrzést követően 10 büntetést osztottak ki a fogyasztóvédők, melyből 6 írásbeli figyelmeztetés, 4 pedig pénzbeni bírság volt, 20 000 lej összértékben.