Bankárok: Nem elég a nyugdíjrendszer második pillérének államosítása, adót is kell emelni

Bankárok: Nem elég a nyugdíjrendszer második pillérének államosítása, adót is kell emelni
Az államháztartást nem lehet kiegyensúlyozni azzal, hogy elveszik a nyugdíjrendszer második pilléréből a pénzt, ami egyébként rendkívül rossz üzenet nyugat fele, hanem adóemelésre is szükség lesz – állapították meg szerdán többen is a Jövő bankja rendezvény résztvevői közül.


‘Az államháztartási hiány csökkentésének a legegyszerűbb módja az adóemelés. Egyelőre a nyugdíjrendszer második pillérről beszélnek, talán ez lesz az első lépés, de valószínűleg ez nem lesz elég, úgyhogy majd az adók következnek, elsősorban a jövedelmi adó vagy a közvetlen adók’ – jelentette ki Adrian Codîrlaşu, a pénzügyi elemzők romániai egyesületének elnöke.
A maga során, Florian Libocor, a Román Fejlesztési Bank (BRD) vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy az adók emelése nehéz folyamat lesz, miután éppen ennek az ellenkezőjét ígérték.

ƒ ‘A nyugdíjrendszer második pillérének államosítását csak egyszer lehet megcsinálni. Másodszor nincs ahonnan elvenni. És hogyha ez megtörténik, isten ments, hogy megtörténjen, egy igen rossz jelzés lesz nyugat fele. Adók és illetékek? Sok sikert kívánok! Nagyon könnyű adni, de nehéz, nagyon nehéz elvenni’ – hangoztatta Florian Libocor. Véleménye szerint az államháztartási hiány csökkentésének egy másik módja a beruházások visszafogása, amit folyamatosan tapasztalunk is.
Kifejtette: rövid távon a megoldás az adók hatékony begyűjtése lenne, ami szintén nem egyszerű feladat.

www.agerpres.ro