Bamboo-tűzvész – Öt személy maradt kórházban; senki nem szenvedett égési sérüléseket

Akt.:
Bamboo-tűzvész – Öt személy maradt kórházban; senki nem szenvedett égési sérüléseket
Szombaton 13 órakor már csak 5 személy maradt a kórházban azok közül, akik péntekről szombatra virradóan a bukaresti Bamboo klubban kiütött tűz miatt füstmérgezést kaptak vagy zúzódásokat szenvedtek.

A Belügyminisztérium legújabb adatai szerint összesen 44 személy került kórházba szombat hajnalban, miután lángra kapott és leégett a Bamboo nevű szórakozóhely. A klub vendégei füstmérgezés, kihűlés vagy zúzódás, csonttörés tüneteivel kerültek a sürgősségi osztályra. Senki nem szenvedett égési sérülést.


A tárca információi szerint 13 órakor már csak öt személy volt kórházban, négyüket a Floreasca, egy személyt a Pantelimon kórházban ápolnak. Az érintettek a Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott, 021.206.4050 -as telefonszámon érdeklődhetnek azokról az ismerőseikről, akik tudomásuk szerint a Bamboo klubban voltak.

ISU: Tűzvédelmi engedély nélkül működött a Bamboo klub
2009-ben bocsátotta ki a sürgősségi felügyelőség (ISU) a fővárosi Bamboo klub tűzvédelmi jóváhagyását, amely előfeltétele volt az építkezési munkálatok elkezdésének, ezek befejezése után azonban egy másik tűzvédelmi engedélyt is ki kellett volna váltania a klubnak. Ezt elmulasztották megtenni annak működtetői. Egy 2016 folyamán életbe lépett rendelkezés 2017. június végét szabja meg határidőként ennek beszerzésére azoknak, akik ezt eddig elmulasztották megtenni – nyilatkozták szombaton az ISU illetékesei.

Elmagyarázták, a tűzvédelmi jóváhagyást az építkezési tervek alapján adja ki az ISU, a másik engedélyt pedig azt követően bocsátják ki, hogy a létesítmény átadásakor megállapítják, az minden szempontból megfelel az előzőleg engedélyezett tervekben vázoltaknak. Az ISU illetékesei szerint ez utóbbi jóváhagyásra nem nyújtottak be kérvényt a Bamboo klub vezetői.Az ISU képviselői szerint több ellenőrzést is végeztek a szórakozóhelyen 2015 folyamán, és 5.500 lejes bírságot róttak ki az elektromos hálózat nem megfelelő használata, valamint a tűzvédelmi engedély hiánya miatt. 2015 novemberében újabb két, összesen 15.000 lej összegű pénzbüntetést kapott a klub ugyanazon okok miatt, 2016 novemberében pedig 2.500 lejre bírságolták meg a kijáratok akadályoztatása okán.

A jelenleg érvényben levő törvény értelmében tűzvédelmi engedély hiányában bármely létesítmény kizárólag az üzemeltető felelősségére működhet, utóbbi 2017 június végéig köteles beszerezni a dokumentumot. E dátumig az ellenőrzések nyomán csak megállapíthatják ennek hiányát, bírságot nem róhatnak ki.

Az ISU szóvivője, Daniel Vasile szerint az ellenőrzések alkalmával tapasztalt rendellenességek nem indokolták a létesítmény bezárását.

Már leégett egyszer

A bukaresti Tei (Hársfa) tó partján álló Bamboo klub egyszer már lángok martaléka lett: 2005 június 25-én este 8 órakor tűz ütött ki, és a szórakozóhely porig égett. Mivel csak éjfél előtt kellett volna megnyitnia a közönség előtt, nem voltak áldozatok.

Az akkori tűzvész során a gyúlékony anyagból készült épület gyorsan lángra kapott. A tűzoltók szerint a klub öltözőhelyiségében lévő villamos berendezés okozhatta a tüzet.

A klubot a Zerillo’s Group nevű cég működtette, amelynek egyik tulajdonosa Cătălin Botezatu volt. A cég nem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel, és az akkori épület 30%-a egy fából készült stégen állt.

Cătălin Botezatu társtulajdonosként ötmillió euróra becsülte akkor a károkat.

A 2005-ös tüzet 14 autóval sikerült kilencven tűzoltónak eloltania. A sürgősségi felügyelőség akkor kiemelte, hogy a tűzoltást több tényező is akadályozta, például az, hogy a helyiségben nagy mennyiségű alkoholos folyadék volt, ami nagyon gyúlékony, a közelben nem volt tűzcsap, és a tó vizét nem lehetett felhasználni az oltásra, mert a járművek nem tudták megközelíteni a tó partját.

Bűnügyi vizsgálat

Több személy sérülését eredményező, gondatlanságból elkövetett rongálás miatt bűnügyi vizsgálatot indított a Bukaresti Törvényszéki Ügyészség a Bamboo klubban kiütött tűz kapcsán.

Az ügyészség közleménye értelmében jelenleg a helyszíni vizsgálat zajlik, ugyanakkor kikérték az illetékes intézményektől a szórakozóhelyet működtető céggel kapcsolatos teljes dokumentációt (működési engedélyek, ellenőrzésekről készült jelentések stb.)

“Jelen pillanatban zajlanak a kihallgatások a tűz keletkezési körülményeinek megállapítása érdekében, illetve nyomon követjük a tűzben megsérült és kórházba utalt személyek állapotának alakulását” – áll még a közleményben.

A bukaresti Bamboo klubban szombat hajnalban ütött ki tűz, egyelőre ismeretlen okokból. A szórakozóhely a lángok martalékává vált, az épület összeomlott.

A főváros második kerületének polgármestere, Mihai Mugur Toader azt nyilatkozta, hogy a tavalyi év második felében megbírságolta a Bamboo klubot az önkormányzat, amelynek azonban csak a közélelmezésre vonatkozó engedély kibocsátása tartozik a hatáskörébe.

“Miután megbírságolták őket, benyújtották a dokumentációt az engedély kiváltásához, az iratcsomó azonban hiányos volt, ezért felszólítást kaptak, hogy egészítsék ki azt. Az elmúlt év második felében kapták a bírságot. Információim szerint a Sürgősségi Felügyelőség engedélyéhez szükséges irataik rendben vannak” – fogalmazott az elöljáró. A hiányzó iratok között említette a polgármester azt is, amelynek egy előzőleg kibocsátott építkezési engedély alapján végzett munkálatok átvételét kellene igazolnia.

www.agerpres.ro

Címkék: ,