Bálozó Kolozsvár

Sajtótájékoztatón a rendezőbizottság
Sajtótájékoztatón a rendezőbizottság
Ha február van, akkor Kolozsváron Operabált is rendeznek. Ebben az évben a következő civil szervezetek fogtak össze- Asociaţia Culturală Pro Transilvania, a Kolozsvári Román Nemzeti Opera, Trend Communications, Janis Group, Qual Media- annak érdekében, hogy minél több újdonságot tudjanak felmutatni, főleg a hang és lézer technika területén.

 

XVIII. alkalommal megrendezésre kerülő Operabál a Kolozsvári Nemzeti Operában, dr. Mikó Mátyás produkciójában, 2013. február 23-24. között zajlik le, két napon keresztül.

A bál főrendezője Marius Vlad Budoiu hármas szerepben, mint rendező, vezérigazgató, és mint előadó, aki egyébként nemzetközi viszonylatban is elismert tenor, figyelemre méltó kitüntetésekkel, elhalmozva. Többek között Lya Hubic díjat is kapott. A díszleteket, az operaház külső feldíszítését, az előcsarnok és a folyosók, valamint a belső tér és a nyolc alkalommal változó színpad berendezést Valentin Codoiu tervezi. A virágdíszítéshez szükséges virágokat ebben az évben is Hollandiából hozzák. Florina Bogdan rendezi el. Adrian Munteanu az egyik legnehezebb feladatot vállalta el, a büfé levezetését, melyet már több éve, ők oldanak meg. Ebben az évben, előnyben részesítik az olasz konyha finomságait, megtartván a hazai ízeket. Ilyen esetekben az egyfalásos étkek kapnak domináns szerepet. De a meglepetéseket mégis titokban tartotta.

A balettkart Vasile Solomon állítja be, ami nem lesz kis feladat, mert a színpadtér köszönhetően a körülményeknek, elég zsúfolt lesz.

Az előadást David Crescenzi, világhírnévnek örvendő olasz karmester vezényli. Címe „Ciao, Italia!”, gondolom nincs szükség, fordításra. Ebben az évben az olasz zenei élet nem lebecsülendő gyöngyszemeivel szórakozatják a közönséget.

A műsor levezetése Ramona Bădescu és Rareş Bogdan TV személyiségekre hárul. Közben kiosztják a „Lya Hubic,” a „Mecena” és első alkalommal az „Alexandru Fărcaş” díjat.

Nincs Operabál Transilvania Fashion dívat bemutató nélkül. Ez alkalommal meghívottak Wanda’s Dream és Lany’s Olaszországból. Az Alta Moda egyenesen Rómából érkezik, a tiszteletbeli meghívott nem más, mint Gal Mottiolo. Köszönhetően annak, hogy a Transilvania Fashion megalakulásának 20. évét is ünnepli. Ekkor jelen lesz az a 20 maneken, akik 1992-től mostanáig, valamelyik évben bemutattak, az az évi legújabb kollekciót. Ez egy szokatlan esemény a divat világában. Ioana Viran maneken New Yorkból érkezik, és az előadás után oda tér vissza.

Marius Vlad Budoiu elmondta, szólistaként fellépnek Lavinia Bocu, Maria Bota, Mihai Băjinaru.

Hosszasan ecsetelték azt a hang „kagylót,” amelynek segítségével a terem elektronikus akusztikáját felerősítik.

Elgondolkodtató volt Rareş Bogdan műsorvezető hangos gondolkodása. Elmondta, mint műsorvezető több éve vezeti le az Operabál műsorát. A helyi politikai vezetők soha nem tudtak felnőni arra a magaslatra, hogy meg is értsék azt, mit is jelent Kolozsvár, Románia számára egy ilyen jellegű esemény.

Ebben az évben felszerelve marad a hang- kagyló, amelyet Mikó Mátyás szerelt fel saját költségén, ami lehetővé teszi azt, hogy a Transilvania Filharmónia az operában is megfelelő körülmények között lépjen fel. Meg- említvén azt, hogy a politikusok nem nagyon látogatják a kulturális intézményeket.

Vasárnap, február 25-én a kiosztják a „Senior al Cetăţii” és „Emblemă de Cluj” díjakat. Majd meghallgathatják a Classis koncertet.

Újdonságokban egyik est sem fog szűkölködni.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,