Balettórák rendőröknek Temesváron

Balettórák rendőröknek Temesváron
Temesvár – Balettórákat is vesznek a temesvári rendőrök, hogy az európai viselkedési normáknak megfeleljenek, s hogy utcai szolgálatuk ne csak hasznos, de “műsorképes” is legyen.

A temesvári közlekedési rendőröknek ugyanis meg kell tanulniuk, miként kell kecsesen mozogva irányítani a forgalmat. Az Evenimentul Zilei című napilap megszólaltatta Dorel Cojant, a temesvári rendőrkapitányság vezérigazgatóját. Szerinte csakis a balettmozdulatok elsajátítása révén lehet elérni, hogy a rend őrei ne csak szabályosan intsenek kezükkel, hanem egész testükkel befolyásolják a gépkocsik haladását, esztétikai élményt is nyújtva.
“Kiképzésüket” a Ion Vidu országos művészeti intézet két oktatója vállalta. Sorin Batica huszonhét éven át balettozott a temesvári operaház deszkáin, Adina Gheorghiu pedig az operaház szólótáncosa volt.
Sorin Batica még emlékszik arra, hogy a nyolcvanas években – még a Ceausescu-rendszerben – tartottak ilyen órákat, de akkor még csak női rendőröknek. Most azonban nem csak a szebbik nem egyenruhás képviselőit tanítják meg a kecses mozdulatokra. Négy-öt foglalkozás után egyenruhában is órákat tartanak, hogy a rendőrök munkaruhájukban is szokják a ritmust.
A táncoslábú tanítványok egyelőre elbűvölten nyilatkoznak a tanfolyamról. Úgy vélik, hogy nem csupán a kifinomult mozgást sajátítják el a balettórák révén, hanem kialakul bennük egyfajta elegáns viselkedésmód is, ami nagyon fontos a szabálytalankodó gépkocsivezetők megszólításakor.