Balesetek nélküli szilveszter

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Viszonylag nyugodtan teltek el az újév első napjai, súlyosabb baleset vagy sürgősségi eset nem történt, de így is volt munkájuk a Bihar megyei mentőknek a túlzásba vitt evés és ivás miatt.

A karácsonyi időszakhoz hasonlóan az újév első napjaiban is megnőtt a hívások száma, körülbelül harminc százalékkal több hívás érkezett a Bihar Megyei Mentőszolgálathoz, mint egyébként – tudtuk meg dr. Narcisa Maghiartól a mentőszolgálat szóvivőjétől. Hozzátette, nem volt sok baleset, ebben az időszakban inkább az orvosi sürgősségi esetek száma volt több: szív- és érrendszeri problémákat okozott a hirtelen lehűlés. Ezek mellett a karácsonyi időszakhoz hasonlóan az emésztési zavarokból és a túlzott alkoholfogyasztás okozta problémákból volt több. Végezetül hozzátette, hogy az elmúlt napokban a mentőszolgálat teljes létszámmal működött. Alina Dinu a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője elmondta, hogy súlyosabb közúti balesetek nem történtek szilveszterkor, január 1-jén és 2-án kisebb koccanások történhettek, de ezeket nem jelentik be a rendőrségnek. Hozzátette, hogy december 31. és 2016. január 3. között a megyei rendőrség különböző osztályairól összesen 904 rendőr teljesített szolgálatot Bihar megyében, hogy biztosítsák a biztonságos és nyugodt légkört mind szilveszterkor, mind az azt követő napokban. Dr. Hadrian Borcea, a Bihar Megyei Rohammentő Szolgálat (SMURD) vezetője elmondta, hogy szilveszter éjjel nem kellett kiszálljanak közúti balesetekhez. Orvosi sürgősségi esetekből nagyon sok volt, de ezek sem szilveszter éjjel, hanem inkább január 2-án és 3-án történtek. Az ellátott esetek többsége szív és érrendszeri, neurológiai probléma volt, de sokan voltak olyanok is, akiknek a túlzott alkoholfogyasztás miatt voltak problémáik. Hadrian Borcea hozzátette, hogy a sürgősségi esetek többsége ugyanolyan típusú volt, mint a hétköznapokon, csak nagyobb számban, de nem volt több, mint amivel ne lennének megszokva a téli ünnepek során.

Tűzesetek nélkül

Camelia Roşca a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője is megerősítette, hogy különösebb balesetek és tűzesetek nélkül telt el a szilveszter és az újév első napjai. Január 2-ról 3-ra virradó éjszaka Váradon egy kisebb tűz volt egy melléképületben, valamint január 2-án kigyulladt kéményekhez kellett kiszálljanak a tűzoltók, de anyagi kár nem keletkezett.

P. Nagy Noémi