Balesetek, bírságok, tapasztalatcsere

Balesetek, bírságok, tapasztalatcsere
Bihar megye – Munkabalesetekről, bírságokról, a debreceni munkaügyi felügyelők itteni látgatásáról s a tapasztaltakról esett szó a szerdai a munkaügyi felügyelőségen.

Mint elhangzott, az elmúlt hónapban volt egy halálos kimenetelű munkabaleset Bihar megyében: október 24-én, Báródsomoson a 39 éves M.S. közúti szerelvényével megcsúszott, nekiment az egyik útmenti háznak és szörnyethalt. Amúgy összesen öt munkabaleset történt, a többi négy a munkaképesség ideiglenes elvesztését okozta. 456 céget ellenörzött az ügynökség, 90 esetben szabott ki pénzbírságot, összesen 330 200 RON értékben. 25 személyt kaptak rajta feketemunkán.

Debreceni vendégek

Szintén az elmúlt hónap folyamán második alkalommal látták vendégül a debreceni Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársait. Találkozó zajlott a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén, továbbá közös ellenörzéseken vettek részt a hazai és a magyarországi felügyelők. Ezek célja nem a bírságolás volt, inkább a román-magyar vegyesvállalatok képviselőinek tájékoztatása a hazai törvénykezésről. Csak kisebb szabálysértésekre derült fény, feketén alkalmazott személyeket nem találtak – mondta Liviu Lupea, a felügyelőség vezetője.

Változtatni kellene

A találkozók során fény derül arra is, hogyan kellene változtatni a hazai munkaügyi törvénykezésen. Például nagyon sok lehetőséget ad a feketemunkára az az előírás, hogy a frissen alkalmazott munkaszerződését húsz napon belül kell bejegyeztetni a munkaügyi felügyelőségnél, hangzott el. Gyakrota előfordul ugyanis, hogy a munkaadó elkészíti a szerződést de nem jegyezteti be, majd húsz nap után összetépi és újat ír meg. Igy aztán, egyetértésben a munkavállalóval jó sokáig dolgoztathat feketén.

Neumann Andrea