Bajor Andorra emlékeztek

Bajor Andorra emlékeztek
Nagyvárad – Szerda délután halálának 20. évfordulója alkalmából megkoszorúzták Bajor Andor emléktábláját annak az ingatlannak a falán, ahol az író nevelkedett. Kevesen voltak jelen a rövid ünnepségen.

A Kiss Stúdió Színház és a Szent László Római Katolikus Gimnázium által szervezett megemlékezésen Kiss Törék Ildikó színművésznő köszöntötte a maroknyi érdeklődőt. Arra hívta fel a figyelmet: Bajor Andor csupa mosolyt, de ugyanakkor mély gondolatokat varázsolt a lelkünkbe. Fiatalon, életének 64. évében távozott el közülük. Nagyváradon született és kis kitérővel abban az épületben nevelkedett, melynek falára 1992-ben helyezett el emléktáblát az EMKE. A rövid, de lényegretörő beszéd után a művésznő arra kérte azokat, akik virágot hoztak magukkal: helyezzék el ezeket a stúdiószínház és a tanintézet koszorúja mellé.

Felkelteni az érdeklődést

Zalder Éva igazgatónő az erdon.ro-nak elmondta: Bajor Andor hajdanán a Szent László Gimnáziumnak volt a tanulója, ezért a koszorúzást követően a tanintézetben is megemlékeznek róla, a mostani diákok vesznek részt a felolvasásban. Az ünnepségen dr. Kormányos László történelemtanár és Mons. Fodor József általános helynök osztják meg gondolataikat a jelenlevőkkel, illetve Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos színművész is fellépnek. “Ez a típusú olvasódélután már elég régóta meghonosult Váradon, már több mint húsz éve alkalmazzák a magyar középiskolákban. A fiatalokat így vonjuk be tulajdonképpen az irodalom megismerésébe. Ez egy olyan fehér folt, amit nehezen tudunk órán pótolni, heti három órában nemigazán tudunk szólni a romániai magyar, illetve a kortárs irodalomról. Részben tehát emlékezünk Bajor Andorra, mint váradi íróra és a Szent László Gimnázium néhai diákjára, részben pedig felkeltjük a fiatalok érdeklődését a kortárs irodalom iránt”, nyilatkozta az igazgatónő.

Ciucur Losonczi Antonius