Bajban vannak a hazai kkv-k

Bajban vannak a hazai kkv-k
Nagyvárad- Szerdán közös fórumot szervezett a várbeli üzleti központban a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége és a Cégek Egyesülete Megoldások a kis- és közepes vállalkozások fejlődéséhez címmel.

Nem kedvez a hazai gazdasági és jogi környezet a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) fejlődésének, illetve talpon maradásának- ez volt az egyik végkövetkeztetése annak az üzleti fórumnak, melyet szerdán közösen rendezett a két rivális üzleti szakmai tömörülés, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége és a Bihar Megyei Cégek Egyesülete a nagyváradi várban.
Ion Radu, a társszervező reklámügynökség menedzsere mindezt számadatokkal is alátámasztotta. Arra fel a figyelmet: bár a Romániában működő kereskedelmi társaságok 98 százaléka kkv, és a munkahelyek kétharmadát ezek biztosítják, a 2008-2011 közötti időszakban több mint 61 százalékuk csődbe ment, az üzleti forgalmuk pedig jelentősen csökkent három év leforgása alatt. Jellemző még, hogy több mint 70 százalékuk nem vesz fel banki kölcsönt, hanem az önfinanszírozást alkalmazza, és az európai uniós pénzforrásoknak csupán alig több mint 50 százaléka jut a privát szektornak és a kkv-knak. Az állam kevés jelentőséget tulajdonít ugyanakkor a kkv-nak, melyek közül a legtöbb Bukarestben és Erdélyben működik. A kialakult helyzet egyik lehetséges oka, hogy a lakosság 47 százaléka falun él, és a vidéki infrastruktúra nem járul hozzá a kkv-k fejlődéséhez- vélekedett a szakember, aki pozitív példaként említette Magyarországot. Meglátása szerint ott többek közt azért „fejlődnek hihetetlen gyorsasággal” a kkv-k (a számuk eléri a 430 ezret), mert a vonatkozó uniós alapok közel 100 százalékát sikerül lehívniuk, 2014-ben pedig a bankadóból 2,5 milliárd euró jutott a költségvetésből a kkv szektornak. Úgy fogalmazott Ion Radu: ezzel szemben Romániában az állam nem támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat, a lobbitevékenységük pedig szinte a nullával egyenlő. Egyedüli esélyük tehát a fennmaradásra az, ha nyomást gyakorolnak a helyi döntéshozókra, és így próbálnak megerősödni.

Kezdeményezzenek

Delorean Gyula alprefektus kijelentette: a kkv-k képezik egy nemzetgazdaság normális működésének az alapját, és arra buzdította a jelenlevők, hogy bátran kezdeményezzenek, jöjjenek törvényjavaslatokkal elsősorban a köz érdekében. Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke azon meggyőződésének adott hangot, hogy Romániában talán Bihar megyében a legaktívabb a vállalkozói réteg, Radu Silaghi, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének ügyvezető igazgatója pedig a szakképzés hiányát és az oszlopadó bevezetését nevezte meg a kkv-k alulfejlettségének valószínűsíthető okaiként. Ilie Bolojan polgármester azt nyomatékosította: az önkormányzat 50 millió eurós jövedelmének felét a munkáltatók által a központi költségvetésbe befizetett személyi jövedelemadókból visszatérített összeg képezi.

Ciucur Losonczi Antonius