Baj fenyegeti a Sziget Fesztivált?!

A főváros vezetése úgy döntött, a jövőben nem biztosítja ingyen a Sziget fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kér; a fesztivál szervezői viszont bíznak abban, hogy a főpolgármester korábbi ígérete ellenére nem akarja ellehetetleníteni a fesztivált.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kedden sajtótájékoztatón elmondta: a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le. Ezért a közterület-használatokra az a generális döntés, hogy az ebből származó díjakat a főváros be kívánja szedni – mondta György István.

Jelezte: nyilván lesznek olyan “megfelelő közérdeket szolgáló” rendezvények, ahol eltekintenek a közterület-használati díj beszedésétől. A Sziget Fesztivál esetében olyan döntés született, hogy a főváros nem kívánja ingyen biztosítani a területet. Megjegyezte: a közterület-használati díj mértékét – figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál – egyedileg fogják megállapítani. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke reagálásban azt közölte az MTI-vel: a Sziget fesztivál bízik abban, hogy a főpolgármester korábbi ígérete ellenére nem akarja ellehetetleníteni a fesztivált, az ország számára komoly gazdasági és turisztikai hasznot hozó multikulturális rendezvényt.

“Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője találkozót kért az ügyben Tarlós István főpolgármestertől” – mondta Vető Viktória. A sajtófőnök kitért arra, hogy a 2008-as fesztivál előtt Demszky Gábor akkori polgármester nevéhez fűződött hasonló ötlet, amelyet akkor a szakbizottság fideszes elnöke is kifogásolt és a Sziget szervezői is értetlenségüknek adtak hangot. Vető Viktória megjegyezte: Tarlós István az önkormányzati választások előtti kampányban azt ígérte, a főváros a jövőben is támogatni fogja a Sziget-rendezvényt, és a fesztivál megkapja azt a támogatást, amelyet az utolsó egy-két évet leszámítva mindig megkapott.

“Nem olyan embernek ismertük meg az elmúlt 18 évben Tarlós urat, akinek nem lehet adni a szavára” – fogalmazott a Sziget sajtófőnöke. A 2008-as fesztivál megtartása előtt nem sokkal döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága, hogy a Sziget szervezői továbbra is három évre szóló ingyenes közterület-használati engedéllyel rendelkeznek, mivel a bizottság nem vonta vissza az ez ügyben májusban kiadott engedélyét. Előzőleg Demszky Gábor az önkormányzati érdeksérelem miatt kezdeményezte, hogy a bizottság vonja vissza az ingyenes közterület-használatról  szóló döntését. Indoka szerint az elmúlt években ugyanis a szervezők nyereségessé  fejlesztették a rendezvényt, így nem  
indokolt az ingyenesség fenntartása.

A Népszava online azt írta, a közterület-használati díj teljes összege a Sziget esetében mintegy 2,5 milliárd forintot jelentene. Ennek megfizetése azt jelentené, hogy a tavaly 2,65 milliárdos költségvetéssel dolgozó Sziget fesztivált 2011-ben nem tudnák megtartani.