Bábjáték az Északi Színházban

Bábjáték az Északi Színházban
Május 8–án 11 órától, a szatmárnémeti Harag György Társulata idei évadjának utolsó bemutatójaként — Szilágyi Regina rendezésében — a közönség a Hüvelyk Matyi című bábjátékot láthatja.

— Hüvelyk Matyi egy olyan bábjáték, melyhez hasonlót eddig még nem látott a szatmári közönség — meséli Szilágyi Regina rendező. — Ebben a darabban Hüvelyk Matyi egy fabábu, melyhez árnyjátékok is kapcsolódnak. Ez az előadás nagyon sok Hüvelyk Matyi–mesének a színpadi adaptációja. Ezeket a szövegeket én írtam át úgy, hogy abból egyetlen darab legyen. A Hüvelyk Matyi–mese első alkalommal az 1500–as években jelent meg, egy angol író tollából. Ez a valaki nem is volt igazán író, hiszen ez volt az egyetlen alkotása. Ebben az évadban ez lesz az utolsó bemutatója a színháznak: május 8–án 11 órakor.

Mit üzen az előadás?

— Ebben az érdekes történetben nekem az tetszik — folytatja Szilágyi Regina —, hogy egy kicsit a másság van előtérbe helyezve. Természetesen a gyerekekben ez a történet egészen másként cseng le. A darabban a kicsi és a nagy arányára kerül a hangsúly. Az, aki kicsi, azt lenézik, és nem kapja meg a helyét a világban. Végül az, akivel szemben előítéletek vannak, bátorsággal  és önbizalommal telve győzni tud.

Remélem, hogy a gyermeknézők nem fognak megijedni amiatt, hogy túl pici a tér. Amint már elmondtam, Hüvelyk Matyi egy 25 centiméteres fabábu, a többi szereplőt maszkos színészek elevenítik meg. Az előadás elkészítésében nagyon nagy szerepet játszott Bodor Judit díszlet– és bábtervező.