Büntetésekből ösztönzik az alkalmazottakat

Nagyvárad – Ebben a hónapban a nagyváradi helyi önkormányzat alkalmazottai pluszpénzt kaptak a bírságokból és a végrehajtásokból származó bevételekből összeálló pénzkeretből.

„Az adó törvénykönyvének értelmében a behajtott birságok és végrehajtásokból származó pénzösszegek 15 százalékát kizárólag csak az alkalmazottak ösztönzésére szabad fordítani. Jelenleg, az egységes bértábláról szóló törvény megtíltja prémiumok vagy a túlórák kifizetését az alkalmazottaknak, ezért az önkormányzat ezzel az munkát ösztönző jutalékkal kárpótolja a dolgozókat” – nyilatkozta Carmen Chertes a nagyváradi önkormányzat sajtóosztályának munkatársa. Carmen Chertes lapunknak elmondta, hogy a büntetésekből és végrehajtásból befolyó összegekből minden hónapban létrehön ez a pénzalap, de az alkalmazottak nem minden hónapban, hanem csak akkor kapnak ebből jutalékot, amikor a városvezetés ezt megítéli nekik. Ilie Bolojan polgármester egyébként az egységes bértáblára vonatkozó törvény elfogadása előtt azt kérte Gheorghe Pogea akkori pénzügyminisztertől, hogy vegye ki az ösztönző pénzek kifizetésére vonatkozó passzust a helyi önkormányzatokra vonatkozólag, de ez a kérelme válasz nélkül maradt.
 
Pénzelosztás
 
A jutalmi pénz elosztási algoritmusa a nagyváradi városvezetés és a szakszervezet közötti egyezményen alapszik. Eszerint ennek a pénzalapnak a hatvan százalékát egyenlő mértékben osztják szét, a többi negyven százalékot pedig a teljesítmény alapján fizetik ki a dolgozóknak.  A jutalompénzek a következőképpen oszlanak el: a nagyváradi önkormányzat saját apparátusa 80.091 lejt kap, az Ingatlanügyi Hatóság dolgozói összesen 28.701 lejjel gazdagodtak, a Közösségi Rendőrség 15.025 lejt kap ebből az alapból, míg a Városi Sportklubnak 2.025 lej jut belőle. A Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának dolgozói összesen  9.567 lejt, a Lakosságnyilvántartó Hivatal alkalmazottai pedig 7.227 lejt kapnak jutalomképpen az elvégzett munkájukért.