Büntetés a sáros rendszámért is

Büntetés a sáros rendszámért is
Téli időszakban az autósoknak nem csupán a közlekedési szabályok betartására kell odafigyelniük, hanem jó, ha figyelmet fordítanak a jármű télre való felkészítésére is, hiszen ennek mellőzéséért is büntetés jár.

A következőkben felsoroljuk, mire kell különösebben odafigyelni téli időszakban, és mennyi pénzbírság jár annak, aki ezt figyelmen kívül hagyja. A téli gumi hiánya a 3,5 tonnánál nehezebb járművek esetében 4-5 bírságpontot von maga után, azaz 268-tól 335 lejig terjedő pénzbírságot. A 3,5 tonnánál nehezebb járművek esetén a hólánc hiánya 9-20 bírságponttal, 603-1340 lej közötti büntetéssel jár.

A ködlámpák indokolatlan esetben való használata 4-5 bírságpontot és 3 büntetőpontot von maga után. Ha a vezető hibás fényszórókkal vagy felkapcsolt fényszórók nélkül közlekedik este vagy erős havazás idején, 6-8 bírságpontot, valamint 402-536 lej pénzbírságot kap. A fényszórók helytelen használata miatt a sofőrök 2-3 bírságpontra és két büntetőpontra számíthatnak. Emellett a túlságosan sáros kerekek miatt 603 és 1340 lej közötti pénzbüntetést fizethetnek, a koszos, olvashatatlan rendszámtábláért pedig 134- 201 lej közti pénzbírságot.