Börtönben az exbíró

Nagyvárad – A Bihar megyei rendőrség tegnap közleményben tudatta: a Brassói Ítélőtábla által kiadott büntetés-végrehajtási parancs alapján a nagyváradi bűnügyi rendőrök váradi otthonában őrizetbe vették az 53 éves Mihai Viorelt, a Bihar megyei Törvényszék büntetőtagozatának egykori elnökét, akit a Legfelsőbb Bíróság négy év szabadságvesztésre ítélt megvesztegetés elfogadása jogcímén.

Az ellenállást nem tanúsító exbírát hétfőn délután két óra tájban átadták a Fegyház illetékeseinek, hogy megkezdje büntetése letöltését. Egyelőre 21 napra elkülönítőben lesz, hogy szokja a rácsok mögötti körülményeket, s ha semmi nem jön közbe, s a fogvatartottság egészségügyileg sem viseli meg Mihai Viorelt, a többi elítélttel együtt összezárva folytatja majd büntetése letöltését.

2004-ben emelt vádat az exbíró ellen a korrupcióellenes ügyészség, miután bizonyítást nyert, hogy a bíró 1998-ban 150 ezer márkát kért és kapott egy bizonyos Viorel Pop nevű férfitól, közvetítő útján, akit zsarolással és bűnszövetkezéssel vádoltak, hogy számára kedvező ítéletet hozzon az ügyben. A vizsgálati fogságban lévő Popot előbb szabadlábra helyeztette a bíró, majd egy évvel később feltételesen felfüggesztette az ítélete letöltését. A közvetítő volt a koronatanú, általa jelentette fel a bírót a vádlott felesége. Az ügyben megvádolt másik bíró, Adrian Pop ellen megszüntették az eljárást. Mihai Viorel 2002-ben kilépett az igazságszolgáltatás kötelékéből.

Zámbó Sipos Mónika