Börtönbüntetésre ítélték a nagybányai polgármestert

Két és fél év elzárásra ítélte szerdán a bíróság a romániai Nagybánya (Baia Mare) polgármesterét, Cristian Anghelt, akit korrupciós bűncselekmény elkövetésében találtak vétkesnek.

A kolozsvári ítélőtábla döntése jogerős. Anghel ellen 2007-ben emeltek vádat. A bírósági ítélet szerint az elítélt 394 ezer eurónak megfelelő összeget köteles visszafizetni a városnak, ugyanis ennyivel károsította meg a helyi költségvetést, amikor az általa vezetett polgármesteri hivatal a piaci árhoz képest felülértékelt ingatlant vásárolt.

A csaknem 138 ezer lakosú Nagybánya polgármestere 1993 óta vezette a települést, ő volt az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő elöljáró Romániában. Legutóbb 2008 nyarán választották újra a város lakói a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben. A jelenleg ellenzékben lévő pártnak a központi vezetőségébe is beválasztották március elején, a párt rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Romániában az idén ez már a második olyan ítélet, amely elöljárókat sújt börtönbüntetéssel korrupciós ügyek miatt. Januárban a több mint százezer lakosú Ramnicu Valcea polgármesterét és alpolgármesterét ítélték jogerősen három és fél év szabadságvesztésre. Őket amiatt találták vétkesnek, hogy építkezési engedély kibocsátásáért 50 ezer euró kenőpénzt kértek egy vállalkozótól.