Bölcsődei helyzetkép Nagyváradon

Bölcsődei helyzetkép Nagyváradon
Nagyvárad – Biró Rozália alpolgármester Adina Madar igazgató és Florica Chereches helyhatósági képviselő társaságában látogatást tett több bölcsődében. Újságírók is elkísérték őket.

A nagyváradi Helyi Tanács határozata alapján 2008. május 1-től a városbeli bölcsődék a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalához (ASCO) tartoznak a helyhatósági testület felügyelete alatt. Szervezetileg a kilenc bölcsőde egy vezetés alá tartozik. Florica Chertes helyhatósági képviselő kérésére felmérték a bölcsődék ellátását, infrastruktúráját és több hiányosságot is találtak. De gondot okoz az is, hogy kevesebb a hely mint amennyit igényelnének. Javítani kell a bölcsődék menedzsmentjét, növelni kell a szakemberek, többek között az élelmezéssel foglalkozók létszámát is. Szinte mindenhol hiányoznak az udvaron a játszóterek, a gyermekek életkorának megfelelő fejlesztő játékok. Minderről megbizonyosodhattak az újságírók is a tegnapi látogatás során.

Nagy az igény

Jelenleg 245 hely van a bölcsődékben, miközben 485 helyre volna igény. Ősztől két újabb 20 fős csoportot indítanak a városban, míg a Püspöki út melletti Magányos nyárfa (Plopi fara sot) bölcsődében 40 három év alatti gyermek kap majd helyet. Ez utóbbi, belga támogatással nemrég létesített intézményt is meglátogattuk. Valahogy így kellene kinéznie az összes bölcsődének. Már a tervezés szintjén figyelembe vették a funkcionalitást, szép bútorokat, játékokat láttunk. Nem úgy mint a Poenitei utcai 9-es és a Hategului utcai 5-ös egységben, ahol elsősorban a több mint 30 éves kis ágyakat kellene kicserélni, de meg kell oldani azt is, hogy a kicsik az udvaron is játszhassanak. Megtudtuk, hogy a jövőben az összes bölcsődében nagyobb hangsúlyt fektettnek majd a nevelésre a gondozás mellett, kiegészítik az alkalmazottak számát is megfelelő szakemberekkel.

Péter I. Zoltán