B. Mihăilescu: Számos romániai KKV fogja megsínyleni a Brexitet, és nincs készenléti tervük

Bogdan Mihăilescu
Bogdan Mihăilescu
Számos romániai kis- és középvállalatot fog hátrányosan érinteni Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból, és a nagyvállalatoktól eltérő módon ezeknek nincs készenléti tervük erre az esetre – mondta Bogdan Mihăilescu, a kereskedelmi és üzleti környezetért felelős minisztérium tanácsosa.

Mihăilescu egy folyton halogatott üzleti tervhez hasonlította a Brexit késleltetését. ‘Ha egy projektet nem sikerül határidőre befejezni, akkor 90%-os az esélye annak, hogy a projekt ne legyen sikeres. Ha a Brexitre úgy tekintek, mint egy projektre, a kudarc mibenlétében nem vagyok ugyan egészen biztos, de az állandó halogatás, a bizonytalanság, az egyértelmű döntés meghozatalának hiánya nem tesz jót az üzleti életnek’ – vélekedett a szakember a Román-Német, illetve a Román-Brit Kereskedelmi Kamara tanácskozásán, amelynek fő témája a Brexit volt.

Bogdan Mihăilescu arra is felhívta a figyelmet, hogy a romániai kis- és középvállalatok nem szentelnek figyelmet Nagy-Britannia EU-ból való távozására, nem értik a Brexit mibenlétét és nem mérik fel következményeit. ‘Ennek fő oka az egyszerűsítő gondolkodás: úgy vélik, hogy ha ők nem állnak közvetlen kereskedelmi kapcsolatban Nagy-Britanniával, akkor nem fogják érezni a negatív következményeket. A KKV-k nem látják előre a dominóhatást: ha az Európai Unió más gazdasági rendszerei, főleg Németországé kárt szenved, akkor kárt fog szenvedni Románia számos kis- és középvállalata is, és míg a nagyválallatoknak van készenléti tervük, addik a KKV-k nem rendelkeznek ilyen tervvel’ – figyelmeztetett a minisztérium képviselője.

A kis- és középvállalatok menedzsereinek azt üzente Mihăilescu, hogy figyeljék a szaktárca által összegyűjtött információkat és jó gyakorlatokra utaló tanácsokat a Brexittel kapcsolatban, amelyeket egyrészt a kereskedelmi kamarákon keresztül, másrészt a minisztérium honlapján tesznek közzé.

Bogdan Mihăilescu ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kivonulása egy, a felek közti kölcsönös megállapodás alapján fog megtörténni.

www.agerpres.ro