B. Hossu: Január 1-jétől 5%-kal nő a fizetés a közszférában

B. Hossu: Január 1-jétől 5%-kal nő a fizetés a közszférában
Bár az egységes bértörvénnyel január 1-jétől 25 százalékos béremelést hirdettek meg a közszférában, valójában ennek mértéke 5 százalék körül lesz – nyilatkozta szerdán Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke.

‘Az igazságügyi miniszter által elmondottak szerint a munkáltatókat arra kötelezik, hogy az általuk befizetett társadalombiztosítási járulék egy részével, mintegy 20 százalékkal növeljék a bruttó béreket, amelyből kiszámítják az alkalmazottra jutó járulékok új értékeit (35% tb-járulék, 10% százalék jövedelmi adó). Tehát a közszférának beígért 25 százalékos fizetésemelésből le kell számítani az alkalmazottra jutó 20 százalékot és a növekedés 5 % körüli, pontosabban 4,3 százalékos lesz’ – nyilatkozta Hossu.
A szakszervezeti bizalmi szerint, a munkáltató által tb-járulékként befizetett összesen 22,7 százalékból, 20 százalékot visznek át a munkavállaló terhére.

‘A különleges alapokba, a munkanélküli, a szakmai kockázati, a bérgarancia, a betegszabadság és a különleges munkakörülmények alapjába utalandó összegek (ez összesen 2,7%) továbbra is a munkáltatót terhelik.

Hossu elmondta: a minimálbér 100 lejjel nő, amelynek, a 20 százalék áttételével, 2018. január 1-jétől nagyjából 1.850 lej körül kell alakulnia.

www.agerpres.ro