B. Hossu: Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény

Akt.:
B. Hossu: Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény
Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete – nyilatkozta csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke azt mondja: a nők, ha az állam nem pótolja jövedelmüket, 30 százalékkal fognak kisebb nyugdíjat kapni, mint a férfiak.

“A konkrét szöveget még nem kaptuk kézhez, de abból, amit hallani lehet, több probléma is látszik. Először is, azáltal, hogy visszaosztanak a járulékfizetési idővel, a nők, akik kevesebb évet fizetnek járulékot, mint a férfiak, kisebb nyugdíjat fognak kapni. Ha ehhez még hozzászámítsuk azt a kedvezményként feltüntetett eljárást, miszerint azoknak a nőknek, akiknek három vagy annál több gyerekük van, a hozzájárulási időszakukat hat évvel lecsökkentik, akkor az ők nyugdíjuk nagyon alacsony lesz’ – mutatott rá Hossu.

Számítása szerint ez odavezet, hogy a nőknek általában 15 százalékkal, de a többgyerekes anyáknak legalább 30 százalékkal lesz alacsonyabb nyugdíjuk, mint a férfiaknak. Hossu szerint a törvényben valahol benne kellene hogy legyen, hogy ezeket az éveket valamivel kompenzálják.

‘A második negatív megjegyzés, hogy a nyugdíjpont értékét teljesen leválasztják a gazdaságról és a bérekről. Tehát, ha a fizetések viszonylag gyors ütemben nőni fognak, a nyugdíjak értéke nem fog változni’ – állítja a szakszervezeti bizalmi.

Emlékeztetett: jelenleg a nyugdíjpont az átlagfizetéssel és az inflációval együtt nő, a javasolt módosítások szerint azonban, ez csak az inflációval fog nőni. ‘Ez a leválasztás a nyugdíjak középtávú befagyasztását jelenti’ – hangsúlyozta Hossu. Hozzátette: az aktív lakosságot képviselő nagy szakszervezeti szövetségek képviselőit egyáltalán nem vonták be a nyugdíjtörvény módosításának kidolgozásába. Mindez a feketemunkát ösztönzi, mert az alkalmazottak nem fogják tudni, hogy milyen nyugdíjuk lesz a jövőben – szögezte le Bogdan Hossu.

www.agerpres.ro

Címkék: ,