B. Hossu: a Nép Ügyvédjéhez fordulunk a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt

Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke
Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke
Az Alfa Kartell a Nép Ügyvédjéhez fordul a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt – jelentette be szerdán Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke.

A szakszervezeti bizalmi szerint a vonatkozó kormányrendelet értelmében ‘a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak’.

‘Jelen pillanatban a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak. Eredetileg a rendelettel azt szerették volna elérni, hogy az állami szférában ne, a magánszférában pedig kelljen fizetni, tehát továbbra is diszkriminálták volna a magánszférát az államival szemben, (…) mintha a tárcavezető a közalkalmazottak minisztere lenne” – hangoztatta Hossu.

A szakszervezeti vezető szerint félreértés volt a fizetésemelések körül is, hisz ‘az emberek a fizetésen a nettó bért értik, nem a bruttó fizetést’.

Az Adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es kormányrendelet értelmében minden alkalmazottnak legalább a minimálbér szintjén kell fizetnie a járulékokat, tehát a részmunkaidőseknek is, akik esetében fennáll annak a veszélye, hogy a járulékok összege meghaladja a nettó bérüket.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt nyilatkozta kedden, hogy a kérdést egy sürgősségi kormányrendelettel lehetne rendezni és – véleménye szerint – ‘úgy lehet tekinteni, hogy folyamatban van a helyzet megoldása’. A miniszter ugyanakkor aggodalommal vette tudomásul, hogy bár a hatóságok kidolgozták a vonatkozó sürgősségi rendelet tervezetét, azt nem tűzték a Gazdasági és Szociális Tanács szerdai ülésének napirendjére. ‘A szakszervezetek megszavazták a napirendet, úgyhogy felmerül, hogy vajon valóban az alkalmazottak érdekeit képviselik-e?’ – mondta a miniszter.

Az idézett forrás szerint a 2017/79-es sürgősségi kormányrendelet életbelépését követően 185.000 alkalmazott szerződését változtatták részmunkaidősről teljes munkaidősre, ami hozzájárult a szürkegazdaság visszaszorításához.

www.agerpres.ro