Azt teszem, amit itthon tennék

Azt teszem, amit itthon tennék
Kolozsvári születésű, négy évet élt és tanult az Egyesült Államokban, Franciaországban Európai Tanulmányokat hallgatott, utána Németországban és Magyarországon volt gyakornok, szeptember óta pedig Brüsszelben dolgozik.

Ferenczy Zsuzsa huszonéves és szeptemberbe került Brüsszelbe ahol egy Európa és orosz kapcsolatokkal foglakozó szervezetnél dolgozott, január óta pedig Tőkés László EP- képviselő brüsszeli irodájában dolgozik mint asszisztens.

– Mi a konkrét feladatod?

– Sok minden tartozik feladatkörünkhöz ezért is elég nehéz elmondani. Egyrészt adminisztratív munkakör, másrészt kommunikáció. Mindenre oda kell figyelni, figyelemmel kall tartani a bizottságok munkáját, közöttük az oktatási bizottságét is melynek a képviselő is tagja. Próbálunk nem elveszni el a sok esemény között

 - Mi a prioritás?

 - Nem lehet mindenűt ott lenni de próbálunk arra figyelni, hogy semmi ne maradjon le. Nehéz mérlegelni, viszont ahogy telik az idő és több tapasztalatunk van, úgy érzem, hogy sokkal több sikerrel járunk el

 -  Mennyire sikerült elérni, hogy odafigyeljenek a kisebbségi problémákra azok is akik eddig nem vagy kevésbé találkoztak hasonló jellegű ügyekkel?

-         A kisebbségi téma nem újdonság az Európai Parlamentben. Más képviselők is foglalkoznak ezzel a témával és az ők irodájukkal közösen már többször sikerült felhozni a csángó és a magyarság ügyét is. Úgy érzem már sikerült felkelteni a figyelmet.

-         Tapasztaltátok-e, hogy elindult valami pozitív változás amióta Románia tagja az Európai Uniónak?

-         Szerintem sikerélmény és előrelépésnek számit, hogy sikerül nemcsak magyar, hanem baszk képviselőkkel is együttdolgozni. Erre egy nagyon biztos keret az Európai Szabad Szövetségnek (EFA) melynek a püspök úr is tagja és ahol közös érdekeink vannak kisebbségi ügyben.

-         Mennyire segít munkádban, hogy tapasztaltabb szakemberekkel dolgoztok?

-         Úgy cseppentünk oda, hogy nem tudtuk mi vár ránk, de nagyon sok segítséget, támogatást nyújtottak nekünk a magyarországi néppárti képviselők asszisztensi irodái.

-         Mennyi ideig leszel Brüsszelbe?

-         Jövő év júniusáig, amikor ismét lesznek europarlamenti választások. Sikeres választások esetén szeretnék tovább maradni, mert nekem ez a további fejlődésre ad lehetőséget. Szeretem amit csinálok és szeretném folytatni.

-         Gondoltál-e arra, hogy végleg maradj?

-          2000 óta utazgatom de a célom mindig is az volt, hogy tanulni tudjak és valamikor, nem tudom megmondani mikor, térjek haza, hogy hasznosítani tudjam a tanultakat. De mindig csak egy időre mentem el otthonról, haza jöttem és aztán új lehetőségek adottak és ezt kihasználtam. Számomra különleges, pozitív és hasznos dolog Brüsszel, mert távol vagyok az otthonomtól de a magyarsággal foglakozom. Annak ellenére, hogy nem vagyok itthon, azt teszem, amit itthon tennék.