Azt ígéri a PNL: ott lesz a megyei tanácsülésen

Azt ígéri a PNL: ott lesz a megyei tanácsülésen
Csütörtök délután a PNL nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Gavrilă Ghilea szenátor, Ioan Cupşa parlamenti képviselő és Ionel Avrigeanu megyei tanácsbeli frakcióvezető.

Ioan Cupşa liberális parlamenti képviselő most nagyon boldog, és végtelen öröme abból fakad, hogy szerdán a Képviselőház elvetette az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, mely bővítené a kisebbségek anyanyelv-használati jogait a romániai közigazgatásban. Ezt ő maga jelentette be azon a sajtótájékoztatón, melyet két párttársával, Gavrilă Ghilea szenátorral és Ionel Avrigeanu megyei tanácsbeli frakcióvezetővel közösen tartott a PNL nagyváradi székházában. Úgy fogalmazott: egy szörnyű világ következett volna be, ha sikert aratott volna az RMDSZ kezdeményezése, mely szerinte csak azért kerülhetett napirendre, mert „az RMDSZ a rá jellemző módon megint a zsarolás eszközével élt”, kihasználva a PSD gyengeségét. Meglátásában súlyos negatív következményekkel járt volna a közigazgatási törvény módosítása, rémálmaiban már elképzelte, hogy mi történne akkor, ha esetleg a magyar nyelv helyi szinte egyfajta hivatalos nyelvvé válna, törvényes módon használni lehetne etnikai zászlókat és egyéb szimbólumokat, vagy nem egyesülhetne két település akkor, ha ennek nyomán csökkenne a kisebbségek százalékos részaránya. Ugyanakkor szerinte az is megengedhetetlen, hogy például saját szervezetbe tömörüljenek a közigazgatásban dolgozó magyar anyanyelvűek, mert „ki finanszírozná ennek a működését?”. Azt is kifejtette, hogy Romániában példás módon meg van oldva a kisebbségvédelem, minden adott ahhoz, hogy megőrizzük az identitásunkat. Így ő valójában csak az RMDSZ-es vezetőket vádolja amiatt, hogy ilyen „aberráns” indítványuk volt, és tulajdonképpen minket, egyszerű magyarokat félt attól, hogy a törvénymódosítás következtében szegregálódnánk, „brutálisan elkülönülnénk” a románoktól, és ezért megromlanának a jelenleg példás interetnikai viszonyok amellett, hogy az ország is nehéz helyzetbe kerülne gazdaságilag.

Bírálatok

Ionel Avrigeanu azon meggyőződésének adott hangot: Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök megszegte a közigazgatási törvényt, amikor a keddi rendkívüli tanácsülésen a kiegészített napirendi pontról szavaztatott. Azt is állította: augusztus 29-én a szakbizottságban meg lett szavazva az alkalmazottak új bérrácsa, az ezt követő tanácsülésen viszont már nem szerepelt az előterjesztések közt. Azzal is vádolta a Megyei Tanács vezetését, hogy augusztusban elvont 3 millió lejt a befektetésekből, miközben az év első felében „elvert” közel 500 ezer eurót, a klientúrájának osztogatva pénzt, különféle „kétes identitású” egyesületeknek és alapítványnak, például finanszírozott „valamilyen Jakab Dezsőre vagy kicsodára való emlékezést”. (Erről mappákat is kiosztott, melyekből egészen véletlenül, vagy sem, de a tájékoztatón egyetlen magyar sajtótermékként jelen levő Bihari Naplónak már nem jutott. Igaz, később azt mondta, ha akarjuk, fénymásol nekünk is).

A frakcióvezető szerint a tanácselnök kibocsáthat rendeletet az alkalmazottak bérének rendezésére, amit aztán a testület elfogad. Azt ígérte: a liberálisok megjelennek majd a következő rendes tanácsülésen, és „majd adunk egy szavazatot”, amikor a PSD listáján következő személy mandátumigazolása kerül szóba.

Gavrilă Ghilea felszólította a szállításügyi minisztert, hogy mondjon le, többek közt azért, mert Bihar megyében kritikán aluli a közúti infrastrukturális helyzet.

Ciucur Losonczi Antonius