Azonos állásponton a TEKT és az Állandó Tanács

Azonos állásponton a TEKT és az Állandó Tanács
A Területi Elnökök Konzultatív Tanács (TEKT) egerősítette a Szövetségi Állandó Tanács tegnap hozott döntését, miszerint az RMDSZ nem támogatja Traian Băsescu államfőt a felfüggesztéséről szóló népszavazáson.

A Bukarestben tartott tanácskozáson időszerű politikai kérdésekről folyt a vita, elsősorban a referendumot megelőző kampány kidolgozásáról és lebonyolításáról tárgyaltunk – közölte Markó Béla szövetségi elnök az ülés után. A következő időszakban az RMDSZ minden lehetőséget ki fog használni arra, hogy pozitív üzenetet továbbítson a választóknak.

A Szövetség a demokrácia értékeiről, a parlamentáris köztársaság fenntartásának és megerősítésének szükségességéről, a decentralizáció, valamint a hatalom-megosztás szükségességéről kívánja tájékoztatni az állampolgárokat. A Szövetség nem egy személy mellett vagy ellenében fog kampányolni, még akkor sem, ha ez esetben az államelnökről van szó. Az RMDSZ nem támogatja Traian Băsescu államfőt, ugyanakkor a kampány jellege pozitív lesz, arra fogunk törekedni, hogy bebizonyítsuk: tovább kell vinni a jelenlegi parlamenti rendszert, még akkor is, ha ez nem tökéletes – hangsúlyozta.

Amennyiben az alacsony részvétel miatt sikertelen lesz az államelnök felfüggesztésére vonatkozó referendum, a Parlamentnek jogában áll újat rendezni, bár Markó Béla szerint ebben az esteben ezt nem szükséges megismételni, az államfő folytathatja mandátumat. Az alacsony részvétel nem az államfő melletti állásfoglalást fogja jelenteni, hanem az állampolgárok érdektelenségét tükrözi majd. Ugyanakor leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a kampány a dossziék háborújává váljon, és nehezményezte azt is, hogy az elmúlt két esztendőben a programok vitáját a cédulák és a szekuritátés dossziék „háborúja” váltotta fel.