„Azon a napon halunk meg, amelyiken feladjuk”

Akt.:
Demonstráció volt vasárnap este Nagyváradon, a Szent László téren is, lampionokkal az estében
Demonstráció volt vasárnap este Nagyváradon, a Szent László téren is, lampionokkal az estében
Mintegy 30 váradi elmékezett meg vasárnap esete nagyváradi Szent László téren a Colectiv-tragédiáról. Vasárnap 18 órától volt a megmozdulás, amelyen a megjelentek méltósággal, rendbontás nélkül tüntettek, valamint lampionokat engedtek a magasba.

„Nem tanultak semit a tragédiából sem, de nem is akarnak, ilyen az ország politikai vezetése ma is” – így összegeztek a sajtónak egyes tüntetők Várad főterén vasárnap délután. A bukaresti Colectiv klubban történt tragédiára emlékeztek ugyanis. Vasárnap 18 órától volt a megmozdulás, amelyen a megjelentek méltósággal, rendbontás nélkül tüntettek, valamint lampionokat engedtek a magasba, megemlékezésképp és figyelmeztetésképp is, hogy „még mindig nagy a sötétség”. A mintegy 35 demonstráló a hideg időjárás ellenére több kis emlékező akciót is végigvitt.

Megemlékezés

Például mécsesekből a “Colectiv” szót rakták ki a résztvevők, és a tűzvészben szinte teljesen odaveszett Goodbye to Gravity együttes közismertté vált számát, ugyanakkor az álláspontjukat idézve a “The day we give in is the day we die” („Azon a napon halunk meg, amelyiken feladjuk”) feliratot tartalmazó transzparenst feszítettek ki. Az egy órán át tartó megmozduláson olyanok is ott voltak, akik az év elején a jelenlegi halatom igazságszolgáltatást korlátozó döntései elleni váradi tüntetéseken is jelen voltak. Hasonló megmozdulások voltak a többi nagyvárosban is. Mindenütt virágokat és koszorúkat helyeztek el a tragédia következtében elhunytak emlékére. Az esemény nem csak megemlékezés, hiszen a szervezők célja az, hogy továbbra is felhívják az emberek figyelmét a korrupció veszélyeire és válaszokat követeljenek a tragédiára. A szervezők közleményükben elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy két évvel a tragédia után még mindig nincsenek felelősök. Több százan emlékeztek például Bukarestben. A tűzvészben elhunyt 65 személy fotói előtt péntek este gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a megemlékezés résztvevői. Fiatalok a Goodbye to Gravity együttes dalait játszották gitáron, azé az együttesét, amelynek egyetlen tagja élte túl a tragédiát. A bukaresti megemlékezésen az áldozatok rokonai, barátai mellett részt vett politikusok is részt vettek. A Colectiv GTG 3010 egyesület szervezésében ugyanakkor vasárnap este több együttes részvételével megemlékező koncertet tartottak. Az összegyűlt adományokat a túlélők kezelésére, illetve egy jövő évre tervezett, #3010 Festival című rendezvény megszervezésére fordítják.

A bukaresti Colectiv szórakozóhelyet elemésztő tűz 2015. október 30-án, pénteken éjjel tört ki a város 4. kerületében, és számos halálos áldozata, sebesültje volt. A Goodbye to Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt poliuretán anyagot, majd a tűz átterjedt a helyiség egészére. A helyszínre érkező hatóságok azonnal vörös riasztást adtak ki, amelyet a sok áldozattal járó és jelentős számú mentőegység bevetését igénylő tragédiák esetén alkalmaznak. Románia kormánya háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, majd a következő napok nagyméretű tiltakozásainak következtében a PSD-s Victor Ponta és kormánya, illetve tragédia helyszínéül szolgáló 4. kerület polgármestere is benyújtotta lemondását. A kormány lemondása előtt a miniszterelnök menesztette az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezetőjét, Marius Duncát, mert a kigyulladt klubban fogyasztóvédelmi szabálytalanságok is voltak, amelyeket a hatóság büntetlenül hagyott. A tűzesetben 64 személy vesztette életét, és közel kétszázan megsebesültek. A tűzeset a valaha volt legsúlyosabb ilyen jellegű eset, ami egy romániai szórakozóhelyen történt, és az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesetének számít.

Szeghalmi Örs