Az V.Mezőtelegdi Borverseny

Az V.Mezőtelegdi Borverseny
Ötödik alkalommal rendezték meg szombaton Mezőtelegden a Sebes-Körös menti borversenyt. A borok zsűrizését, mint eddig minden évben Dávid György, Fábián Tibor, Kajántó Pál és Pakó István végezték.

Mezőtelegd központi vendéglőjében kitűnő körülmények között bonyolitották le az elmúlt szombaton a már nagy hagyományoknak örvendő borversenyt. Az idén monospetri, margittai, bihari, élesdi, érszőlősi és a házigazda mezőtelegdi borászok 36 borral jelentkeztek és a megmérettetés fehér száraz, fehér aromás és vörös borok kategóriájában zajlott. Fábián Tibor, a zsűri elnöke szerint egy ilyen kisebb versenyt sokkal könnyebb szépen, nyugodtan, okosan megrendezni, ugyanakkor a minősitőknek is könnyebb dolga van, mint egy olyan nagyszabású megmérettetésen, ahol 80-100 próbát kell pontozni. Kiértékeléséből megtudtuk azt, hogy a borok átlagban  tiszták, jók voltak. Szerintem a rose és a vörös boroknál akadtak problémák, ott alig volt három- négy igazán jó bor, fejtette ki véleményét az elnök. Ugyanakkor beteg, ecetes borokkal is beneveztek. Ezért aztán a hivatalos versenybe csak 17 bor került értékelésre. A fehér száraz boroknál már egészen másképp állt a helyzet. Itt igen sok jó minőségű bor volt, ezért a zsűri itt már nagy pontokat is tudott adni. Csak gratulálni tudunk mindazoknak, akik ilyen jó száraz borokat készitettek, mondta Fábián Tibor. Az aromás borok kategóriájában is találtunk beteg borokat. A kénezésre figyeljünk oda, mert a borokat mi isszuk meg, és csak saját magunknak okozunk bajt, fejfájást, ha túl sok  ként használunk, figyelmeztetett. A borok szine átlagban nagyon jó volt. Ehhez úgy tűnik mindenki nagyon jól ért. Figyeljünk azonban a szőlő leszedésének az időpontjára, hiszen sok olyan bort kóstoltunk, amelyekben az ú.n. zöldsavak nagyon domináltak, ami azt jelenti, hogy túl korán volt a szüret, vagy nagyon nagy volt a termés a tőkén. Ilyen esetben két-három szériában is lehet szüretelni, egyszer leszedjük az érett szőlőt, aztán a többit még hagyjuk beérni, igy testesebb, jobb minőségű borokat készithetünk majd. Mindenképpen ajánlom a gazdáknak, hogy vásároljanak bogyózót, mert ez már elengedhetetlen ahhoz, hogy a minőség terén előbbre lépjünk. Kivánok, mindenkinek jó egészséget, jó munkát, jó szőlőtermést és kiváló borokat az idei esztendőben is, mondta zárszavában a zsűri elnöke. A szervező helyi RMDSz nevében Filip József osztotta ki a legjobbakat megillető diszokleveleket. Külön jutalmazták azokat az alapitó tagoknak számitó borgazdákat is, akik 2004 óta állandó résztvevői voltak a Telegdi versenynek és ugyanakkor minden évben dijnyertes boraik is voltak. Igy diszokleveleket és  faragott plaketteket vehettek át  Chifiriuc András, Török Mihály, Homonnai Gábor, Beregi János, valamint a zsűri tagjai. Köszönő oklevelet kapott még Nagy Gabriella helyi szervező, a mezőtelegdi tánccsoport és Gavrucza Tibor székelyhidi lelkipásztor, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. Az esemény szinvonalának az emeléséhez nagyban hozzájárult a helyi néptánccsoport fellépése.

Fehér száraz borok kategóriájában

Bronzérmesek: Szoboszlai- Gáspár István, Derkó József 2007-es muskotálya, Gyenge Imre 2007-es fehér- vegyese, Barabás István 2007-es olasz rizlingje, Beregi János 2007-es olasz rizlingje.

Ezüstérmesek: Beregi János 2007-es kabernetje, Chifiriuc Veronika 2007-es rizling cuve, Beregi János Zoltán-2007-es  fehér leánykája, Fejes Ferenc 2007-es fehér vegyes, Kelemen József 2007-es rizlingjével.

Aranyérmesek: Chifiriuc Veronika olasz rizlingje, Beregi János furmintja, Beregi János királylányka, Chifiriuc András leányka, Homonnai Gábor bianka, Török Mihály bianka, Chifiriuc Veronika vincellér cuve, Fejes Ferenc szürkebarát bora.

Vörös borok kategóriájában:

Bronzérmesek: Tomsa János 2007-es kadarkája, Vásárhelyi Nemec Antal 2007-es vörös vegyes, Gyenge Imre 2007-es vörös vegyes, Aszalós Lajos 2007-es vörös vegyes.

Ezüstérmesek: Homonnai Gábor cabernetje, Török Mihály medina rosé.

Fehér aromás borok kategóriájában:

Ezüstérmesek: Beregi János 2007- es ottonel muskotály, Török Mihály, 2007-es savignon-blanc és zala gyöngye borával 2007-medina roseval.

Aranyérmesek: Kelemen Attila ottonel muskotály, Homonnai Gábor vegyes fehér, Török Mihály ottonel muskotály és zala gyöngyével, Chifiriuc András cabernet cuvie , Hommonai Gábor kékfrankos, Kelemen József kékfrankos bora.

Hasas János