Az üzenete most is aktuális

Az üzenete most is aktuális
Kedden délután a születése és a halála évfordulója alkalmából a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a várad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Bethlen Gábor szobrát.


A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot Kele Tünde tanárnő vezetésével a IX. A, a IX. C és a XI. A osztályok képviselték.

A megjelenteket Huszár István, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte. Felidézte, hogy 2003 óta rendszeresen megemlékeznek erdélyi fejedelmünk, Bethlen Gábornak a születéséről és haláláról, hiszen mindkettő ugyanarra a dátumra, november 15-re esett. Azt mondta: a mai viharos időkben, amikor több veszély fenyegeti az iskoláinkat, sokszor feltette magában a kérdést: a mindig jól tárgyaló Bethlen vajon napjainkban mit cselekedne, hiszen tudjuk, és nem hiába hangoztatjuk, hogy Erdély az ő korában érte az aranykorát.

Példát mutatott

Biró Rozália szenátor egy idézet segítségével arra tért ki, minek szellemiségében gondolkodott nagy fejedelmünk, hogyan képzelte el azt, hogy egy oktatási intézménynek működnie kell mindenki javára és hasznára. „Mi nem tehetünk mást, mint azokat a nemes gondolatokat, melyeket ő megfogalmazott, gyakorlatba ültessük, részben azért, hogy magyar nemzetünk gyarapodását szolgáljuk, részben pedig amiatt, hogy a fiatalok részére olyan oktatási lehetőségeket biztosítsunk, melyek lehetővé teszi a szárnyalásukat a szülőföldjükön”- nyomatékosította.

Cseke Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke úgy vélte: ha nem is ismeri mindenki az összes erdélyi fejedelem nevét, hiszen voltak, akik csak pár hónapig uralkodtak, ha megkérdeznek a fejedelmekről, először Bethlen Gábor neve jut az eszünkbe. Az ő élete és pályafutása ugyanis arról szólt, hogy tudatosan tudta építeni és türelmesen stabilizálni Erdélyt, napi munkával megteremtette az aranykort. Megszilárdította és megóvta Erdély érdekeit és értékeit, különféle gazdasági cselekedetek árán is, melyekkel példát mutatott számunkra.

A diákok közül Dandé David idézte fel Bethlen Gábor alakját, majd koszorúzással, illetve virágok elhelyezésével ért véget az ünnepség.

Ciucur Losonczi Antonius