Az utunk legyen egyértelmű

Az utunk legyen egyértelmű
Nagyvárad – Advent negyedik vasárnapján ünnepi istentiszteletet tartottak a nagyvárad-réti református templomban. Dr. Pálfi József tiszteletes hirdette Isten igéjét, majd felléptek a Csillagocska óvoda gyermekei.

Advent negyedik vasárnapján Máté evangéliuma 11. részének 2-től 10-ig terjedő versei alapján szólt Isten megtartó igéje a nagyvárad-réti református templomban. Dr. Pálfi József tiszteletes szószéki beszédében elismerte: első hallásra talán furcsán hangzik, hogy ezen ünnepi alkalomkor éppen Keresztelő János, a zord, Isten végitéletét kiáltó próféta áll a bibliai igerészlet közzépontjában. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, hogy milyen személyiség volt János, hogyan látta őt Krisztus, azt tapasztalhatjuk, hogy a Megváltónk a következőképpen jellemezte őt: egyenes, gerinces, karakteres és kőkemény, nem kettős játékot űző ember, aki nem enged a rá bízott igazságból. Olyasvalaki, aki nem a maga politikáját hirdette, hanem darócz ruhát viselve egyértelműen Isten ügyét képviselte. Amikor egy adott pillanatban a hite megingott, nem körtönfalazott, hanem a tanítványait egyenesen Jézushoz küldte, hogy megkérdezzék tőle: “Te vagy-é, aki eljövendő, vagy mást várjunk?”. Az Üdvözítőnk nem adott egyértelmű választ, a felelete éppoly titokzatos volt, mint a kérdés. Annyit mondott: a börtönben tétlenségre itélt embernek tudnia kell, hogy mit cselekszik egy igazi Messiás.

Gyermeki bizonyságtétel

A lelkipásztor arra hívta fel a figyelmet: sok tényező gátolja napjainkban is, hogy felismerjük a valódi Krisztust, nekünk azonban Keresztelő Jánoshoz hasonlóan a függöny, a színfalak mögé kell látnunk. Amikor erőt kezd venni rajtunk az “elbizonytalanodás kortünete”, ne engedjük, hogy a mindennapi élet felszíne eltakarja a lényeget. Legyen az utunk egyértelmű, hiszen a az igazi út maga Jézus Krisztus, nem a kikövezett vagy leaszfaltozott terület.

Az igehirdetés után a Csillagocska óvodába járó gyermekek adventi bizonyságtétele következett. A kicsik megragadó őszintességgel és lelkesedéssel elevenítették meg az első karácsonyestét, illetve mesélték el a négy gyertya történetét. Az előadás családias, bensőséges hangulatát tovább fokozta, hogy a szülők alkotta Csillagfény kórus is fellépett.

Ciucur Losonczi Antonius