Az utolsó nyilvános vita

A Babeş- Bolyai Tudományegyetem (BBTE) hírneve már rég átlépte az ország határait. Most azért figyel rá a tudományos világ, mert vezetőváltás következik. Nem mindegy kivezeti, és milyen gondolkodású a rektora. A rektorválasztási „csata” már hónapokkal hamarább elkezdődött. A végső küzdelemre maradt két jelölt: Cristina Ciumaş és Ion Aurel Pop.

Szerintem mindkettő megérdemelné a rektori széket, amely a rektor szobájában pillanatnyilag üresen vár arra, akit az egyetem rektorválasztó bizottsága arra érdemesít, hogy elfoglalja.

Mivel egy szék van és több jelölt, ezért folyik a szellemi küzdelem, amelynek végső győztese végül is felvállalhatja azt a nem könnyű feladatot, ami a rektorsággal jár.

Az utolsó előtti forduló színtere a Bölcsészkar, a hajdani Marianum, dísztermében folyt le.

Cristina Ciumaş közgazdász, elmondta, számára megtiszteltetés, hogy az eddigi fordulók legnagyobb eredményét érte el. Köszöni azt a támogatást, amivel melléje álltak.

Ion Aurel Pop történész szerint az egyetem egy nagy közösséget jelent. A rektornak jó kommunikációs kézséggel kell rendelkeznie. Az egyetem üzenetét az országba, illetve különböző nyelveken, külföldre is el kell juttatnia.

A kérdésre, mi a véleménye az egyetemisták óralátogatás és a szemináriumokon való részt vétel fontosságáról, Ion Aurel Pop szerint: A tanárnak fontos szerepe van az oktatási folyamatban. Nem kell mereven alkalmazni, azt, hogy az előadásokon való részt vétel kötelező. Ellenben vannak olyan szemináriumok vagy labor gyakorlatok, melyeken kötelező a jelenlét. Az egyetemistákat meg kell tanítani arra, hogy ne plagizáljanak és a tisztesség első helyen, legyen.

Cristina Ciumaş szerint az egyetemisták aktívak kell, legyenek, és részt vegyenek az egyetem életében.

Kérdés: Valamilyen politikai párnak tagjai?

Válaszuk: Nem

Keresetük, mennyi?

Annyi a juttatásuk, amennyit a törvény megenged.

Feltették a következő kérdést: Miért szükséges a magyar és német oktatási vonal? Mikor lesz angol nyelvű vonal is? Mi a véleményük erről?

Ion Aurel Pop szerint a magyar és a német vonal az egyetem hagyományos nyelve. Lényegében az egyetem multikulturális, Erdélynek a soknyelvűségét fejezi ki. Ezt a rendkívüli kincset meg kell őrizni.

Cristina Ciumaş szerint az egyetemnek ez a sajátossága, melyet meg kell őrizni. Természetesen az egyetemnek lesz angol tanulmányi vonala is, a mesterképzésen. Szerinte is a magyar és német vonal egyetemi sajátosság. Ezt támogatja.

A fentiekből is lemérhető az eljövendő vezető gondolkodása, amely tökéletesen tükrözi azokat az elvárásokat, melyeket egy ilyen jellegű intézménynek teljesíteni kell, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően.

Végső választás 2012. március 8.

 

Csomafáy Ferenc