Az utolsó kompetenciavizsga

Keddtől háromféle felmérésen bizonyítják idegen nyelvi tudásukat az érettségizők az idei szesszió utolsó kompetenciavizsgáján. Tudomásunk szerint megyénkben minden rendben zajlott.

Az idegen nyelvi kompetenciavizsgára Bihar megyében 4543 érettségiző iratkozott fel. Ennek a felmérésnek a lebonyolítására négy napot kaptak a tanintézetek, de a legtöbb Bihar megyei vizsgaközpontban hamarabb a végére érnek. Tóth Mártától, a nagyváradi Ady Endre Középiskola igazgatójától megtudtuk: az iskola végzős diákjai közül 13-nak már volt nyelvvizsgája, nekik már nem kell részt venniük. A felmérésre 147-en iratkoztak fel: 145-en angol nyelvből, ketten pedig német nyelvből vizsgáznak. Kedden déltől fél egyig az érettségizők egy szövegrészletet hallgattak meg felvételről, majd annak alapján egy rácstesztet töltöttek ki. Fél kettőtől egy kétórás írásbeli vizsgán vettek részt, holnap pedig reggeltől szóbeli vizsgákkal folytatódik a kompetenciavizsga.

Bihar megyében 4398-an angol nyelvből, 308-an francia nyelvből, 53-an német nyelvből, 22-en spanyol nyelvből és 14-en olasz nyelvből vizsgáznak ezekben a napokban. Amint a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője elmondta, tudomása szerint a keddi nap folyamán sehol nem voltak fennakadások, minden a terveknek megfelelően zajlott.

Ezzel a megmérettetéssel véget érnek az érettségi kompetenciavizsgái és hétfőtől, a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek el az írásbeli megmérettetések. Egy napra rá zajlik az anyanyelvi írásbeli, július 3-án a szaknak megfelelő kötelező, július 5-én pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az eredményeket július 8-án 12 óráig függesztik ki, s aznap 12 és 16 óra között lehet megóvni az eredményeket. A végső eredményeket július 12-én teszik közzé.

Neumann Andrea